Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Přes čtvrtstoletí je masérem Jihostroje. Užívám si adrenalin z vítězství, říká Křápa

S volejbalisty Jihostroje procestoval celou Evropu, slavil mistrovské tituly i výhry v poháru. A vždy byl jedním z těch, kteří utvářeli dobrou atmosféru v kabině. Filip Hoch pracuje od roku 1998 jako masér pro českobudějovický volejbalový tým. V dalším dílu seriálu (Ne)obyčejní vypráví o letech strávených s volejbalisty i talismanech, které on sám vyrábí.

Filip Hoch alias Křápa je v Českých Budějovicích dobře známé jméno. Před nedávnem však o něm slyšeli i ti, kteří se ve sportovním prostředí tolik nepohybují. Důvodem je aprílový vtípek. V tiskové zprávě 1. dubna totiž klub oznámil, že se stane Filip Hoch stane novým prezidentem klubu. 

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Filip Hoch se při té vzpomínce musí smát.

„Psalo mi hodně lidí a hodně lidí mi gratulovalo. Hned jsem jim řekl, že to asi nedočetli do konce. Vymyslel to Matěj Mayer, náš marketingový ředitel. On si s tou myšlenkou hrál dlouho. Loni jsme byli na svatbě našeho asistenta trenéra Petra Kohouta, vznikly tam ty fotografie mě v obleku a Matěj řekl, že je někdy použijeme. Muselo se to domluvit i se současným ředitelem panem Divišem,“ vypráví Křápa.

V klubu nepočítali s tím, že to tolik lidí vezme vážně. „Ten článek byl super a hodně udělaly i ty fotky,“ směje se Filip Hoch. 

Z formy na bábovku udělali talisman

I přestože je Křápa masérem, zároveň se stará o dobrou náladu v kabině. „Na začátku těch srandiček bylo mnohem víc. Teď je tady více cizinců, ti naše vtípky pochopitelně tolik nechápou, ale pořád se snažíme to udržet“ vysvětluje.

Dlouholetou tradicí Jihostroje je pak výroba talismanů. Také to má Křápa na starosti. Pro letošní rok je to odrazový můstek, který mohou fanoušci vidět, když hráči nastupují do utkání.

„Na tom skokanském můstku je napsáno Happy jump to match (Šťastný skok do zápasu, pozn. redakce). Z toho můstku hráči vždy skočí do utkání. Viděl jsem to tady v hale, když se vyřazovalo nějaké staré nářadí. Nakonec jsem to vzal domů, vyhrál si s tím, celé to opravil a teď to používáme takhle,“ popisuje.

Některé talismany jsou stále v Českých Budějovicích, platí to například pro formu na bábovku, která je ve Sportoví hale a chodí kolem ní fanoušci. „Něco si odvezli hráči. Jeden z těch prvních je v Argentině. Asi před 15 lety tady hrál Diego Bonini jako jeden z prvních cizinců, byla to taková figurka na podstavci,“ vybavuje si masér. 

Filip Hoch alias Křápa při oslavě svých 50. narozenin ve Sportovní hale. Foto: VK Jihostroj České Budějovice

Volejbalisté Jihostoroje nyní bojují o mistrovský titul a po sobotní výhře je od něj dělí jedno utkání. V play-off Jihočeši vyřadili Kladno a Karlovarsko. „Letos jsem se bál čtvrtfinále, které jsme hráli s Karlovarskem. Na úvod play-off to byl těžký soupeř. Sezona nám mohla rychle skončit. My to zvládli a já byl v klidu. Teď hrajeme finále a asi to je až překvapující. Tým hraje výborně, daří se nám,“ těší dlouholetého člena klubu. 

„V Řecku mi na palmu posílali piva“

Filip Hoch už od 15 let věděl, že chce pracovat se sportovci. Po střední škole se připojil k cyklistům Dukly Praha, absolvoval vojnu, ale kromě toho téměř celý profesní život spojil právě s touto prací. 

„Samozřejmě byly chvíle, kdy jsem zvažoval, zda to nezměním. Pracoví dobu nám určuje sezona, zápasový program a potřeby hráčů. Proto jsem například nikdy nebyl s dětma na jarních prázdninách. Není to tak, že jdete v sedm do práce a ve čtři domů. Každá práce má ale něco,“ uvažuje Křápa.

Radost mu dělá úspěch týmu. „Pořád tady máme adrenalin z těch vítězství, kterých Jihostroj zažil hodně. To je úžasné. Pořád jsem tady s mladýma klukama. Myslím, že mě to omlazuje a nabíjí. Je to fajn, když mě mladý kluci někam vytáhnou. Druhý den si pak říkám, že je mi přes padesát a musím se tomu smát,“ usmívá se masér. 

Ten s Jihostrojem procestoval snad celou Evropu. Jihočeši hráli ve Finsku, Polsku, Německu, Itálii, Řecku či Izraeli, výčet zemí je však mnohem delší. 

„Ze začátku byla velká věc i to, že jsme mohli vycestovat do ciziny. Teď už to tak tolik nemám. Přijedete z letiště do hotelu, pak jedete do haly a pak jedete domů. Moc toho nevidíte. Někdy se stane, že máte jeden den volna, ale jinak to vypadá takhle,“ líčí Filip Hoch, který se díky volejbalu podíval také do Číny či Jižní Koreje během Univerziády. 

Historek z cest je nespočet. Například v Řecku měli hráči po vyhraném utkání více času, a tak vyrazili na náměstí, kde byl stánek s pivem. Dlouhou životnost však neměl. „Celý jsme ho vypili a já tam lezl na palmu a kluci mi nahoru posílali piva,“ směje se Křápa.

Zkušený masér si svou práci i po letech užívá. „Pořád mi to dělá radost. Jihostroj dosáhl řady úspěchů a těžko se přeje něco víc. Možná bych proto přál českým klukům, aby jich bylo v sestavě víc. Proti cizincům vůbec nic nemám, ale chtěl bych zkrátka vidět více zájemců o ten sport a odchovancům přeji, aby se prosazovali,“ dodává Křápa. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto VK Jihostroj České Budějovice

Štítky filip hoch, masér, jihostroj, české budějovice, sport

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes čtvrtstoletí je masérem Jihostroje. Užívám si adrenalin z vítězství, říká Křápa  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.