Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Lucie Bílá přijede odstartovat Vánoce a děti potěší Muzikál Lokomotiva Tomáš

V týdnu, který vyvrcholí čtvrtou adventní nedělí, se můžete těšit na spoustu adventních a vánočních koncertů, vystoupení na náměstí i lákadla v podobě Lucie Bílé, Nezmarů, Jana Budaře a Václava Postráneckého.

Úterý 13. prosince

České Budějovice

Ježíšek Superstar – Malé divadlo – 18:30
Proč slavíme Vánoce? Protože má Ježíšek narozky! Ježíškův narozeninový heavy-mejdan v doprovodu Jesus Christ Superband! Vánoční večírek, na kterém se voda mění ve víno, chodí po vodě a chodí po vodě proměněné ve víno.

Koledování na schodech – Jihočeské muzeum – 18:00
Přijďte si poslechnout tradiční koledy v podání souboru Úsvit. Netradiční zážitek na netradičním místě v adventním čase. 

Adventní koncert JU – Katedrála sv. Mikuláše – 19:00
Sváteční večer pro příznivce komorní hudby. V programu zazní skladby v podání souboru Michal Hromek Consort, mimo jiné úpravy staročeských rorátů a vánočních písní.

Koncert Swing Tria Avalon – Jihočeská vědecká knihovna – pobočka Lidická 1 – 19:00
Jakub Šafr, Martin Voříšek, Jan Kubeš uvádí hudbu 30. a 40. let.

Never Been 2 Jamaica – náměstí Přemysla Otakara II. – 19:00
Svůj styl nazývají „ukulele chillax“ nebo „rasta folk“ a pohybují se někde mezi folkem, reggae a popem.

Gospelové Vánoce 2016 – Dominikánský klášter s chrámem Obětování Panny Marie – 19:30
Danton D. Whitley & The Meryland Gospel Singers přijedou v prosinci vůbec poprvé do České republiky a navážou tak na dlouholetou tradici gospelových koncertů pořádaných agenturou Pragokoncert.

Středa 14. prosince

České Budějovice

Koncert Petra Branta – Kavárna Lanna – 17:00
Hudební recitál v podání umělce Petra Branta. Přijďte se zaposlouchat do podmanivých tónů a textů autora hudby k několika televizním dílům a u vánočního punče načerpat atmosféru blížících se Vánoc.

Budvarka - Vánoční koncert s dětským sborem – KD Vltava – 18:00
Tradiční Vánoční koncert jihočeské dechové hudby Budvarka se všemi sólisty Janou Mikulášovou, Dagmar Babánkovou, Pavlem Heidingerem a současně kapelníkem Ludvíkem Petrem, Vám zahrají koncert k poslechu i tanci.

Folk Team – DK Metropol – Malá scéna – 19:00
Skupina vznikla na přelomu let 1973 a 1974 nejprve jako duo Venclovský – Kopřiva. O rok později přibrali Tomáše Úlehlu, tím vznikla skupina Folk T (trio) a z tria se stal časem Folk Team. Inspirováni veličinami, jako byli Crosby, Stills, Nash & Young či B.Dylan začali reprezentovat intelektuální větev českého folku s nezaměnitelným hudebním rukopisem a expresivním vokálem Romana Venclovského.

Knězovy děti – Jihočeské divadlo – 19:00
Klesající porodnost nedá mladému a zapálenému knězi spát. Je to opravdu vůle boží nebo je naopak nejvyšší čas s tím něco udělat? Nápad přijde – a je geniální. Nových těhotenství přibývá. Z neznámého chorvatského ostrůvku se stává vyhledávané místo. Stoupá zájem médií i bezdětných párů. Že by zázrak?

Když se zhasne – Divadlo U Kapličky – 19:00
M. Doleželová – R. Vencl: Vánoční večírek na Manhattanu, nebo swingersparty? Mrazivá komedie, která polechtá vaše bránice. Režie: Jan Štěch.

Zpívání v dešti – DK Metropol – 19:00
Od chvíle, kdy se na stříbrném plátně objevil americký stejnojmenný filmový muzikál režiséra a tanečníka Gene Kellyho, uplyne zanedlouho už 65 let. Podobně jako u pozdějšího filmového – i divadelního – evergreenu Někdo to rád horké, tvůrci „Zpívání“ děj zasadili do zlatých dvacátých.

Nezmaři - Vánoční koncert s Jihočeskou filharmonií – Jihočeská filharmonie – Kostel sv. Anny – 19:00
Koncert Nezmarů s Jihočeskou filharmonií diriguje Jan Talich.

VIVAT SHAKESPEARE! – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Ateliér 3D Jihočeského divadla, Gymnázium Česká a Česko-anglické gymnázium zvou na malý shakespearovský festival VIVAT SHAKESPEARE!

Čtvrtek 15. prosince

České Budějovice

Frankenstein – Malé divadlo – 10:00
Horor pro děti i dospělé o šíleném vědci Viktoru Frankensteinovi, který chtěl stvořit umělého člověka. Inscenace s živým klavírním doprovodem, živým operním zpěvem, živou baletkou a loutkou v nadživotní velikosti. Inscenace vzniká za spolupráce Malého divadla, opery, baletu a orchestru Jihočeského divadla.

Venkovská dudácká muzika Bedrník – náměstí Přemysla Otakara II. – 16:30
Venkovská dudácká muzika Bedrník byla založena v roce 2008, ale více méně fungovala již dlouho předtím, pouze pod jiným názvem. Tito muzikanti doprovázeli tanečníky folklorního souboru Soumrak ze Zaluží u Českého Krumlova.

Jihočeští trubači – náměstí Přemysla Otakara II. – 18:00
Spolek, který vzniknul v roce 2009. sdružuje trubače, kteří chtějí společně koncertovat na ceremoniálech, slavnostech i mysliveckých akcích.

Zavolejte Jeevese – Jihočeské divadlo – 19:00
Nedostižný a originální sluha Jeeves inspiroval Zdeňka Jirotku při psaní Saturnina. Jeeves, stejně jako Saturnin, má zvládnout vše – milostné eskapády svého mladého pána Bertieho, tajné obchodní transakce jeho obávaného strýce lorda Worplesdona, nástrahy žárlivého strážníka i šílené nápady mladého pána Edwina, nadšeného shromažďovatele dobrých skutků, který jako by panu Miloušovi ze Saturnina z oka vypadl.

Pátek 16. prosince

České Budějovice

Frankenstein – Malé divadlo – 10:00
Horor pro děti i dospělé o šíleném vědci Viktoru Frankensteinovi, který chtěl stvořit umělého člověka. Inscenace s živým klavírním doprovodem, živým operním zpěvem, živou baletkou a loutkou v nadživotní velikosti. Inscenace vzniká za spolupráce Malého divadla, opery, baletu a orchestru Jihočeského divadla.

Lokomotiva Tomáš a přátelé v cirkuse – Budvar aréna – 17:30
Muzikál Lokomotiva Tomáš odtajnil obsazení: Zahrají si v něm Jitka Asterová, Václav Knop, Marika Šoposká, Ivana Korolová a řada dalších známých tváří. Návštěvníci této velkolepé muzikálové show se mohou těšit na scénu plnou pohyblivých vlaků, pestré kostýmy, působivou hudbu a v neposlední řadě na známé české herce a herečky, kteří Tomáše a jeho přátele ztvární.

Adventní koncert duchovní hudby – Bella Musica – Kostel sv. Jana Křtitele a sv. Prokopa – 18:00
Adventní koncert duchovní hudby ženského komorního sboru Bella Musica.

Koncert DPS Carmína – DK Metropol – Divadelní sál – 18:00
Tradiční vánoční koncert českobudějovického pěveckého sboru Carmína, ve kterém vystoupí 250 členů sboru, tedy dětí z různých budějovických základních, středních a vysokých škol.

Perfect days – Jihočeské divadlo – 19:00
Biologické hodiny tikají. Chce dítě a je ochotná pro to udělat všechno!

Oni – River music club – 20:00
Oni je českobudějovická kapela hrající alternative-rock, tři hlasy, nakřáplé kytary a dech, k tomu silné texty.

Jan Budař a Eliščin band – náměstí Přemysla Otakara II. – 20:00
Šansonové myšlení o ženách i mužích aneb – jedinečný vnitřní svět Jana Budaře.

Nahy & Bagr + hosté: Veka, LeDva – koncert – Horká Vana – 20:00
Členové Václav Hruška, Vojtěch Hrdlička, Jan Korbel – partička hrající originální písně novohradského všeuměla Václava Nahyho Hrušky. Doprovází Vojta Bagr Hrdlička na basu a Johan Korbi Korbel na ságo.

Toxymoron XL w. Forbidden Society – Hanzall's B-Day – klub K2 – 21:00
Forbidden Society rozbije Ká dvojku! Ano, je to tak, českobudějovický rodák Jindra Brejcha vystupující po klubech a festivalech od Japonska až po Kolumbii konečně našel volný termín ve svém nabitém kalendáři a vrací se na místo činu. Jen málokomu na české drum&bassové scéně se podařilo to, co jemu.

Sobota 17. prosince

České Budějovice

Ježíšek Superstar – Malé divadlo – 10:00, 15:00
Proč slavíme Vánoce? Protože má Ježíšek narozky! Ježíškův narozeninový heavy-mejdan v doprovodu Jesus Christ Superband! Vánoční večírek, na kterém se voda mění ve víno, chodí po vodě a chodí po vodě proměněné ve víno.

Schola Gregoriana Pragensis – Adventus Domini – Dominikánský klášter s chrámem Obětování Panny Marie – 15:00
Adventní mariánská mše v českých chrámech 15. – 16. století.

DPS Jitřenka – DK Metropol – Divadelní sál – 17:00
Tradiční vánoční koncert DPS Jitřenky, ve kterém uslyšíte skladby nejen starých mistrů, ale i soudobých skladatelů.

Putování za betlémskou hvězdou – Kostel Církve adventistů sedmého dne – 17:30
Vánoční koncert s duchovním slovem.

Hodiny – náměstí Přemysla Otakara II. – 18:00
Na české hudební scéně se objevuje další nováček. Pětice pražských muzikantů si říká Hodiny a podle zasvěcených má velkou budoucnost.

Shakespeare v Hollywoodu – Jihočeské divadlo – 19:00
Shakespearův Sen noci svatojánské jako hollywoodský trhák? Slavný režisér Max Reinhardt tvrdí, že ano, je to ale Evropan a o americkém byznysu neví nic. Bratři Warnerovi si rvou vlasy. Kvůli lásce jednoho z nich k filmové hvězdičce toužící po umění, může firma Warner’s Brothers přijít na buben.

YZO Empire + Hasan – River music club – 20:00
Párty YZO Empire: Logic (YZO) x Jimmy Dickson (YZO) x Nik Tendo – Ze dna x Origami Tour + Dj Konex / Decky + Hasan – „Oceán Show“. Předskokani: Still Dreamin (Weissace, Casher, Btnfrsh, Dj Airoboy)

Ragga Fucking Jungle vol.17 / Hundread (Raggajungle.cz) – Komiks Kluc – 21:00
Hundread (Raggajungle.cz / Saigon Project), FLiNT (Ragga F. Jungle), Ladia Rasta (Ragga F. Jungle).

Neděle 18. prosince

České Budějovice

Jan Drda: Zapomenutý čert – Divadlo U Kapličky – 15:00
Pohádka o zapomenutém starém čertovi, který nechce zpět do pekla, neboť tam nemá kamarády a pořád se tam jenom křičí… a smrdí to tam. Režie: Jiří Havlín.

Ježíšek Superstar – Malé divadlo – 17:00
Proč slavíme Vánoce? Protože má Ježíšek narozky! Ježíškův narozeninový heavy-mejdan v doprovodu Jesus Christ Superband! Vánoční večírek, na kterém se voda mění ve víno, chodí po vodě a chodí po vodě proměněné ve víno.

Jihočeská filharmonie – Vánoční koncert – Jihočeská filharmonie – Kostel sv. Anny – 17:00, 20:00
Zpěv: Kateřina Falcníková, Kristýna Fílová, dirigent: Jan Talich, pěvecké sbory: Canzonetta, Vox novus, sbormistryně: Petra Nová. Benjamin Britten: A Ceremony of Carols, op. 28, Ambrož Čopi: Missa Brevis, Jiří Ignác Linek: Sinfonia pastoralis, Jiří Laburda: Koledy.

Advent s baletem – Jihočeské divadlo – 18:00
U příležitosti poslední adventní neděle uvádíme baletní večer ve spolupráci baletní školičky, souboru baletu Jihočeského divadla a Bohemia Baletu, souboru Taneční konzervatoře hlavního města Prahy.

Bonsai č. 3 – náměstí Přemysla Otakara II. – 18:30
Bonsai č. 3 je českobudějovická kapela hrající folk-acoustic, neboli čistý folk s violoncellem.

Bílé Vánoce Lucie Bílé – Sportovní hala Stromovka – 19:00
Nejpopulárnější česká zpěvačka Lucie Bílá tradičně před Vánoci objíždí Českou republiku se svým turné Bílé Vánoce. Letošní rok je pro zpěvačku navíc jedinečný v tom, že oslavila padesáté narozeniny. Repertoár těchto koncertů je přizpůsoben právě adventnímu období a zazní mimo jiné písně z multiplatinového vánočního alba BÍLÉ VÁNOCE Lucie Bílé. Lucii Bílou doprovodí i letos kapela Petra Maláska, pěvecký sbor a svátečním slovem koncerty uvede římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik. Hostem koncertu bude zpěvák Jan Toužimský.

Václav Postránecký: Úsměvné vánoční povídání – DK Metropol – Malá scéna – 19:00
Celovečerní pořad předního českého herce a režiséra Václava Postráneckého přináší zábavné vyprávění o zážitcích z divadelního zákulisí. A že má pan Postránecký na co vzpomínat – herectví se věnoval ochotnicky již od svého dětství, byl členem Dismanova rozhlasového dětského souboru, jako dítě si zahrál i v několika starších českých filmech. V divadle působí od počátku 60. let 20. století a setkal se s velikány českého divadla a filmu, mimo jiné s Vladimírem Menšíkem. Divadelní atmosféru navodí svým poutavým povídáním Jak se dělá divadlo a přihodí nezapomenutelné příběhy z natáčení filmů a seriálů.

Pondělí 19. prosince

České Budějovice

Ježíšek Superstar – Malé divadlo – 10:00
Proč slavíme Vánoce? Protože má Ježíšek narozky! Ježíškův narozeninový heavy-mejdan v doprovodu Jesus Christ Superband! Vánoční večírek, na kterém se voda mění ve víno, chodí po vodě a chodí po vodě proměněné ve víno.

Autoři

Štítky Vánoce, Lucie Bílá, Ježíšek, koncert, divadlo, víno, Lokomotiva Tomáš, Václav Postránecký, České Budějovice, Jan Budař, Přemysl Otakar II., kostel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Lucie Bílá přijede odstartovat Vánoce a děti potěší Muzikál Lokomotiva Tomáš  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.