Počasí dnes26 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

O Dynamo se zajímá pět zájemců. Z fotbalového prostředí bych se rád stáhl, říká majitel Vladimír Koubek

Fotbalové Dynamo uhájilo ligovou příslušnost, přesto ho nejspíš v dalších měsících čekají změny. Majitel Vladimír Koubek podle svých slov hodlá opustit strukturu klubu. V tento moment se o jihočeský klub zajímá podle jeho slov pět investorů. „Rád bych se stáhl ze své pozice, jednáme tedy se zájemci, kteří by klub převzali. Z fotbalového prostředí bych se tedy v případě dohody s některým z nich rád stáhl. Nejen kvůli sobě, ale také kvůli rodině,“ říká v rozhovoru pro Drbnu.

Jaká je nyní situace Dynama?
V první řadě bych chtěl popřít jakékoliv informace ohledně nezískání licence pro další sezonu. Tu jsme zdárně získali, a to, co se někde objevuje, není pravda. Udrželi jsme ligovou příslušnost a licenci máme deset dní, to jsou podstatné věci, které nám dovolují pokračovat v hledání strategického partnera, který by do Dynama vstoupil.

Nakousl jste očekávaný vstup partnera do klubu. Naposledy se objevila spekulace ohledně společnosti působící ve švýcarském fotbale. Co je konkrétně na stole?
Zájemce ze Švýcarska tu není. Jeden zájemce je český, tři zájemci jsou ze západní Evropy a jeden z Turecka.

Jsou jednání ve fázi „oťukávání“ a poznávání, nebo jde o skutečné zájemce o vstup do klubu?
Vrátil bych se ke společnosti Footify, se kterou jsme začali spolupracovat na přelomu roku a která nám měla pomoci. Tam již nedochází k plnění smlouvy o partnerství, a tudíž jde o spolupráci, která už fakticky neexistuje, jakkoliv je smlouva platná. Společnost získala obsáhlé informace o ekonomické situaci klubu, ale k tomu, k čemu se zavázala, už nedošlo. Se zmíněnými zájemci jsme ve fázi jednání, jelikož vše také záviselo na udržení ligové příslušnosti. 

Sídlo v

Dynamo tento týden potvrdilo spolupráci se společností sídlící v Londýně. V tiskové zprávě klub zveřejnil čtyři odstavce, které vyvolaly diskusi nad tím, jaká společnost ve skutečnosti do Českých Budějovic přichází. Budějcká Drbna se pokusila...

Jednáte tedy se zájemci, kteří budou strategickými partnery klubu nebo ho reálně převezmou z vašich rukou?
Rád bych se stáhl ze své pozice, jednáme tedy se zájemci, kteří by klub převzali. Z fotbalového prostředí bych se tedy v případě dohody s některým z nich rád stáhl. Nejen kvůli sobě, ale také kvůli rodině.

Majitelem Dynama jste zhruba tři roky. Jak byste je shrnul?
Je to několik pasáží. V prvním období jsem se snažil dát do chodu spolupráci mezi klubem a akademií. To tu bylo takové zakleté, protože akademie si žila tak nějak sama pro sebe a klub akademii nevyužíval tak, jak by měl. Výsledkem toho bylo, že jsme měli dva odchovance. V té době hrálo „béčko“ divizi a byli jsme jediný klub, který neměl rezervní tým v ČFL. Práce akademie nebyla špatná, ale zároveň nebyla taková, jakou bychom si představovali. To byla jedna z věcí, kterou jsem musel řešit. Další věcí bylo uvolnění Martina Vozábala z klubu. Důvodem bylo to, že jsme společně nenašli cestu ke spolupráci. Poté přišel Tomáš Sivok a zůstal tady David Horejš. Ani ta spolupráce s Tomášem Sivokem pak nevyzněla úplně ideálně, a tak jsme se rozešli. Tomáš Sivok z klubu nebyl odejit, ale odešel sám. Smlouvu jsem nenabídl posléze ani Davidu Horejšovi, protože na podzim roku 2021 dostal nabídku od Jablonce.

Kdyby ta nabídka nepřišla, dostal by šanci pokračovat v klubu?
My jsme s ním vyjednávali o nové smlouvě, ale bohužel tahle informace se nikde neobjevila. I proto mě mrzí, že se všude objevovalo, že jsem ho vyhodil, když jsme o spolupráci diskutovali. Potom přišel Jožka Weber. Mysleli jsme si, že je to cesta dobrým směrem, ale nezvládl kabinu. Ta se mu postavila. Jinak jsme s ním měli dobrý vztah, byl to fajn člověk. Proto musel odejít. Sám uznal, že to nezvládl a přátelsky jsme se rozešli. Poté jsme dostali nabídku na dvojici Zápotočný – Nikl. Byli jsme z toho nadšení, zdálo se to jako skvělá volba. Později ale přišlo několik momentů, kdy se nám nedařilo. Asi by bylo zbytečné vyjmenovávat, jaké zápasy jsme nezvládli. Později i oni uznali, že to mezi nimi úplně nefunguje. Nikdo tam nebyl ten hlavní a nikdo ten druhý. Vždy se museli dohodnout, a to někdy úplně nešlo. Třeba trvala dlouho reakce na to, kdo koho bude střídat. Koučink toho zápasu někdy vázl. S výsledky jsme tak spokojeni nebyli. Víte, jak to je, můžete dělat cokoliv, ale když se to neprojeví na pažitu, je to špatně.

Pak přišla situace, kdy trenérské duo skončilo a Dynamo mělo čtyřbodovou ztrátu na posledním místě.
Ano, v ten moment byly Budějce odsouzené k sestupu. Fanoušky, novináři i ostatními kluby. Vzepřeli jsme se proti tomu, ale pak, bohužel, přišla zmíněná epizoda s Footify, kteří chtěli, abych se z klubu stáhnul. Byl jsem v té době hodně unavený, a proto jsem jim rád vyhověl. Oni ale svou funkci nenaplňovali.

O jaké funkci mluvíte?
Chtěli zasahovat do dění v klubu. Kolik hráčů ano, kolik ne. Koubek pryč. Kdo bude řídit klub a podobně. Také měli klub posílit financemi, ale to se nedělo.

Objevovali se tu lidé z Footify?
Byli tu asi dvakrát. Domluvili jsme se na tom, že sem pošlou nějakého svého emisara, který se bude podílet na chodu klubu. Sám jsem jim poskytl nějaké ekonomické informace, což nakonec bylo zbytečné. Mám pocit, že trošku ignorovali české prostředí a to, jak to chodí. Měli jsme rozdílný pohled na věc a úplně nebyli kompatibilní. To mi vadilo, a musel jsem se vrátit do své role a obnovit financování. To mi dalo hodně práce.

Jak jste to financoval?
Podařilo se mi uvolnit peníze ze Sberbanky, které jsem měl dva roky „zakleté“. Dali jsme to tak nějak dohromady. To jaro jsme se všichni v klubu semkli a výsledkem je zachráněná první liga. Tohle jaro je příklad toho, když se úplně obyčejný manšaft semkne a nenechá se ničím rozhodit. Pomohlo tomu i zúžení kádru.

Po záchraně ligy přišlo vyjádření asistenta trenéra Jiřího Kladrubského ohledně situace v klubu, výplat a složení kádru. Dynamo se vyjádřilo, že zváží jeho další působení. Jaká je situace nyní? 
Jiří Kladrubský neměl na tiskové konferenci říkat nic ke klubovým záležitostem. To není jeho pozice. On má na starosti jiné věci. Pro nás pro všechny to bylo obrovské překvapení. V tom momentě jsme byli dva dny v prodlení s výplatami. Pak se dočítám, že klub dluží sedmdesát milionů a podobně. To je úplně mimo.

Ptám se majitele, co s klubem bude, řekl po baráži asistent trenéra Dynama

Asistent trenéra fotbalistů Českých Budějovic Jiří Kladrubský ani poté, co Dynamo v baráži proti Táborsku zachránilo první ligu, nedokázal říci, co s klubem bude. Po remíze 1:1 v dnešní odvetě na tiskové konferenci připustil, že vedení dluží...

Jaká je tedy aktuálně finanční situace?
Když usilujete o ligovou licenci, tak to není úplně jednoduché a rychlé. Součástí je také dokládání bezdlužnosti vůči všem. K 29.2. to byla nula a k 31.3. taky. To mluví za vše.

Proč se tedy tyto informace podle vás šíří? Před nedávnem se také objevila na sociálních sítích informace, že byste měl mít exekuci.
To není pravda. Žádnou exekuci nemám. Klub také nemá žádné nestandardní závazky ani závazky po splatnosti. Teď máme po splatnosti jedny výplaty, a doufám, že zítra na ně obstarám peníze (pozn. red.: myšleno 7. června). Máme tu pak ještě nezaplacené faktury za dva až tři miliony korun, což není něco obvyklého. Po splatnosti jsme zhruba měsíc. Sám mám závazek čtyři miliony korun, který vznikl v situaci, kdy Footify neplnilo to, co mělo a já to musel řešit soukromou půjčkou na mou osobu. Vzniklo to tak, že nám neposlali 200 až 300 tisíc euro. Jinak další nepravdivé informace jsou šířeny vědomě. Tuším z jakého směru, ale více se k tomu vyjadřovat nebudu.

Probíral jste samotné vyjádření s Jiřím Kladrubským?
Ano, hned v pondělí jsme si sedli a ptali jsme se, co ho k tomu vedlo. Chtěl pomoct Dynamu, ale spíš mu to uškodilo.  Hned ráno mi volali zástupci investorů, co to má znamenat. Lidé z fotbalového prostředí to vzali, že se to prostě stává. Řada lidí má ale z takového prohlášení radost.

Vaše odpovědi zní trošku jako bilancování. Je něco, co byste za ty tři roky udělal jinak?
Co bych udělal jinak? Asi to, že bych už nikdy neopakoval chybu, že vstoupím do fotbalového prostředí. Přišla řada věcí, se kterými jsem nepočítal. Tohle prostředí je specifické. Byl jsem úspěšný podnikatel a nepracoval jsem v salonních podmínkách. Tohle prostředí ale není vhodné pro lidi mého formátu. Myslím, že jsem slušný člověk, který je nějak vybaven vzdělanostně a intelektuálně. I od některých lidí jsem slyšel, že jsem moc slušný a hodný člověk a do tohohle prostředí se nehodím. 

Nelitujete toho, že jste víc nekomunikoval směrem ven?
Bylo to obtížné. Většina těch věcí, která byla vedena kriticky, nešla okomentovat. Těžko se proti tomu bojuje v médiích. Nikdo mi nemůže upřít, že jsem tu rozhýbal akademii a propojil s klubem. I díky tomu máme v „áčku“ nějakých pět odchovanců a budou stavebním kamenem. Podařilo se nám také posunout „béčko“ do ČFL. Dal jsem do pořádku také stadion, je tu opraveno a čisto. Hrála se tu také mládežnická reprezentační utkání. Zavedl jsem také průkazné účetnictví.

Pokud z klubu odejdete, co plánujete poté?
Je mi sedmdesát let. Už nic podobného nechci absolvovat. V žádném případě. Všem zájemcům, až na jednoho, který chce mé setrvání, jsem slíbil, že se nechci angažovat. Přála by si to tak i má rodina, protože se cítí být napadána a ohrožována.

KOMENTÁŘ: Čerpadlo nefunguje a světla nesvítí. Pro koho Dynamo dělá fotbal?

O tom, kam směřuje českobudějovické Dynamo, se v posledních týdnech příliš nemluví. Právě tahle otázka by přitom zajímala nejen fanoušky. Mimo hřiště totiž největší jihočeský klub předvádí kroky, nad kterými zůstává rozum stát. Odcházím z...

Měl jste kvůli výhrůžkám někdy strach vy osobně?
Měl.

V jaký moment?
Měl jsem polepený dům, měl jsem polepenou firmu. Doma máme maminku mé ženy, starší paní. Ta kdyby to, co se dělo, viděla, tak to nepřežije. Je hrozné, k čemu se někteří uchylují. Dostávám výhružné SMS i e-maily. Nezměnilo se to ani vítězným zápasem v Táboře.

Na něm jste osobně nebyl, že?
Nebyl jsem tam na doporučení policie. Na domácí zápasy jsem taky nechodil, protože jsem byl soustavně napadán. A to samé mi bylo doporučeno na venkovní zápas v Táboře, kde by mohlo něco v případě neúspěchu také hrozit. Měl jsem výhrůžky, že budu napaden a že mi bude rozbito auto. Občas jsem tedy byl jen na některých venkovních zápasech. I přesto, že jsme udrželi ligu, měl jsem polepený barák.

Mrzí vás to, že jste nazýván „hrobníkem Dynama“ a podobně?
Ano, mrzí. Komunikoval jsem s nimi a situaci jim vysvětloval. Říkám to nerad, ale sednout si s nimi k jednacímu stolu se nedá.

Co teď bude následovat?
Pořád musím pracovat v klubu a pokračovat ve věcech, které mi přísluší. Musíme řešit příchody hráčů, které bych teď nerad konkretizoval. Také jsme přivedli staronového trenéra brankařů a uvažujeme o posílení realizačního týmu. Nikdo nemusí mít obavy, žádná vendeta k Jirkovi Kladrubskému se nechystá.

Jeho pozice je tedy neohrožena?
Jeho pozice je stále stejná. Všechny nás to vyjádření zaskočilo, to je pravda. Porušil svou smlouvu, ale pokračuje s námi.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto redakce

Štítky SK Dynamo České Budějovice, fotbal, Jiří Kladrubský, Tomáš Sivok, Česká fotbalová liga, licence, Vladimír Koubek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Dynamo se zajímá pět zájemců. Z fotbalového prostředí bych se rád stáhl, říká majitel Vladimír Koubek  |  Rozhovory  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.