Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

SOUTĚŽ: Evropský unikát v třeboňské vodárenské věži od Jana Kotěry

PR článek

Tři mimořádná překvapení a netradiční propojení dvou světů na vás čekají v jediné věži v Třeboni Na Kopečku. Vodárenská věž od Jana Kotěry je zároveň technickou památkou, uměleckou galerií a rozhlednou. V hlavní sezóně opět otevírá své brány.

Cenná stavební kulturní památka pochází z roku 1909. Autorem jejího architektonického řešení ve stylu geometrické moderny byl významný český architekt Jan Kotěra. Dvaatřicet metrů vysoká dominanta poskytuje daleké výhledy do kraje.

Otevírací doba:
Květen, červen a září – víkendy a státní svátky.
Prohlídky v každou celou hodinu: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00
Červenec a srpen – Čt, Pá So a Ne.
Prohlídky v každou celou hodinu: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 a 17. 00

V současnosti se v rekonstruovaném objektu nachází Galerie buddhistického umění se stálou expozicí tradičního buddhisticko-lámaistického obrazového umění Mongolska, Tibetu a Číny. O rekonstrukci vodárenské věže i o vznik unikátní expozice se zasloužil třeboňský rodák Milan Klečka. Jeho sbírka cca 140 artefaktů byla vytvořena za pomoci největšího mongolského kláštera Gandančenling v Ulánbátaru. Část sbírky s celkem 39 malbami se stala v roce 2017 majetkem Národního muzea - Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur.

Vystoupat do bývalého vodojemu či až do samé lucerny věže letos můžete o květnových, červnových a zářijových víkendech a státních svátcích, v průběhu prázdninových měsíců pak od čtvrtka do neděle. Prohlídky začínají v každou celou hodinu od 10:00 do 16:00, o prázdninách do 17:00.

Za týden, 7. června, zde můžete strávit neobvyklou Muzejní noc s komentovanými prohlídkami a koncertem na planetární gongy a 12. října vás zveme na prohlídku v rámci Dnů otevřených ateliérů.

Celoročně volně přístupná je Zahrada soucitu", meditační park se sochou ženského bódhisattvy uzdravení a soucitu Kuan-jin a památníkem věnovaným obětem 2. světové války.

Další informace o prohlídkách a doprovodných programech získáte v Turistickém informačním centru, Masarykovo náměstí 1, Třeboň nebo na  info@itrebon.cz, www.itrebon.cz.

Soutěž o vstupenky na prohlídky Věže starí radnice, Divadla J. K. Tyla a Galerie buddhistického umění

Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář vyhrát dvě vstupenky na prohlídku Třeboně. Stačí jen do čtvrtka 6. června odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování.

Soutěž skončila! Vstupenky vyhrává Hana Bolečková! Gratulujeme!

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Štítky Třeboň, vodárenská věž, prohlídka, kultura, soutěž, Jan Kotěra, vodojem, galerie, umění, vstupenka, rozhledna, technická památka, druhá světová válka, Muzejní noc, Národní muzeum

SOUTĚŽ: Evropský unikát v třeboňské vodárenské věži od Jana Kotěry  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.