Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s manželem diplomatem a tak poznala spoustu rozličných kultur a hlavně lidí. A tahle moje milá profesorka, ze které se postupně stala také jedna z přítelkyň, byť má dceru stejného věku, jako jsem já, vždycky s cigaretou ve své pěstěné ruce prohlašovala, že otročení v kuchyni není nic pro ni. A potom strávila týden na jižní Moravě ve společnosti mé maminky. V kuchyni plné zavařovacích sklenic, domů si vezla spousty marmelád a kdoví, čeho všeho.

Tak přesně na tuto profesorku jsem si teď vzpomněla, když jsem obdržela zhruba kilo mirabelek a nevěděla, co si s nimi počít. A ač jsem se taky dřív vymezovala proti “otročení” v kuchyni, jala jsem se vyrábět marmeládu. A víte co? Kombinace kyselejších mirabelek společně s meruňkami je skvělá a marmeláda byla hotová hned, pokud nepočítám vypeckovávání, které čas zabere. Výrobu marmelády budeme mít z krku jedna dvě a jako další bude konečně následovat recept na maso, které je opravdu maso. Ne ryba nebo kuře, ale pěkně vepřové!

Na cca šest skleniček marmelády, kterou uděláte radost i někomu z vašich blízkých budete potřebovat:
1kg mirabelek
250 g meruněk 
1250 g cukru krupice
Želírovací cukr (pro nezkušené - seženete v obchodě přesně pod tímto názvem) 

Postup myslím nemusím nijak složitě rozepisovat, ovoce zbavte pecek, nakrájejte na menší kousky, do hrnce přidejte dvě lžíce cukru krupice, želírovací cukr, promíchněte a cca po dvou minutách přidejte zbytek cukru a vařte, dokud nebude ovoce úplně napadrť. Kdo nechcete kousky vůbec žádné, rozmixujte tyčovým mixérem. Na talířku vyzkoušejte, jestli marmeláda dostatečně tuhne a pokud ano, naplňte skleničky, které následně otočíte dnem vzhůru, aby se zakonzervovaly. 

Druhý recept je na velmi jednoduchou a přitom báječnou vepřovou panenku - doma jsme měli chuť na maso a právě panenka byla ještě ze zabijačky uložená v mrazáku. Tomuhle libovému kousku vepřového stačí jen pár minut na pánvi a následně chvíle v troubě, nakrájení na tenké plátky a trocha zeleniny k tomu, aby z něj byla lehká večeře.

Pořiďte si: 

kus vepřové panenské svíčkové 
dvě polévkové lžíce hořčice
lžíce olivového oleje
sůl
pepř
bylinky
Chcete-li dělat plněnou, přikupte např. balíček mozzarelly nebo špenátu, dají se i sušená rajčata a jsou tam chuťově fajn

Panenku odblaňte a očistěte. Můžete ji udělat i plněnou, třeba mozzarellou, kterou si nakrájíte na menší kousky a následně jí maso naplníte. Smíchejte si hořčici s trochou olivového oleje a nasekanými bylinkami a nechejte maso chvíli v marinádě odpočinout. Mezitím si vyhřejte si troubu na 180°C a také si rozpalte pánev, na které maso orestujete, ať se pěkně zatáhne a nepustí ven šťávu. Jakmile bude mít ze všech stran zlatou barvu, přesuňte ho na pekáček a do trouby, cca na půl hodiny. Panenka by neměla být vysušená ale naopak krásně růžová a šťavnatá, tak na to myslete. Příloha je u nás jasná, zeleninový salát aneb jakákoli zelenina, kterou najdete v ledničce s trochou olivového oleje, soli a pepře a pečivo. Potřebujete-li k masu brambory, samozřejmě si je dejte. Nebo jakoukoli jinou přílohu, kterou máte rádi! 

Autoři

Štítky drbna vaří, recepty, marmelády, marmeláda, slivoň mirabelka, kuchyně, maso, cukr, Jihomoravský kraj, olivový olej

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.