Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Myšlenky na návrat nemám, říká bývalý profesionální motocyklový závodník Jakub Smrž

Profesionální motocyklový závodník Jakub Smrž, který patří mezi naše nejlepší závodníky, se po více jak dvaceti letech rozhodl ukončit kariéru profesionálního závodníka. I když už si na motorku na okruhu nesedne, stále u nich zůstává. Jeho osobním cílem je dát dohromady tým, který dobře funguje.

Kariéru jsi ukončil, co děláš teď?
Loni jsem se po nějakých zraněních rozhodl, že se na to vykašlu. Po třiadvaceti letech. Za prvé jsem toho už měl za ty roky dost a za druhé už chyběla i motivace. Společně s panem Šebkem, který se celý život pohybuje v závodech, máme tým mistrovství světa Supersport 300, což je kategorie v seriálu World Superbike a je to vlastně taková příprava do vyšších kategorií.

Nedávno jste byli na závodech v Anglii, jak jste dopadli?
Teď jsme konečně dopadli dobře. Mám dva jezdce Olivera Königa a Vojtu Schwarze. Vojtovi se to moc nepovedlo, ale Oliver jel velmi dobře a nakonec byl sedmý. Šlo historicky o vůbec první body pro českého jezdce v této kategorii i celkově pro český tým. Místo, kde se závod jel, je pro mě i takovou srdeční záležitostí. Sám jsem tam stál i na stupních vítězů mistrovství světa.

Když jedeš na závody, nemrzí tě, že už si na motorku nesedneš?
Vůbec mě to nemrzí. Ono je to sice zvláštní, ale já jsem rád, že jsem přešel do této pozice. Vždycky mě bavila technika, navíc co se týče našeho týmu, tak mám kompletně na starosti přípravy motorek a to mě vždycky bavilo. Dobré je to, že když mám tuhle činnost, tak myšlenky na návrat nemám. Občas se svezu, ale už jen rekreačně.

Kolik bys chtěl mít v týmu jezdců?
Je to závislé na mnoha věcech. Vše se odvíjí od peněz, protože mít hodně jezdců je velmi nákladné, a to i po personální stránce. Moje ideální představa na příští rok je mít zase dva nebo tři jezdce v této kategorii. Jeden už je potvrzený, je to náš odchovanec ze Smrž Academy. Dále koukáme po těch mladých, kteří by mohli být perspektivní.

Teď máte drobnou pauzu. Znamená to, že odpočíváte? 
To rozhodně ne. Pravděpodobně proběhne nějaké testování. Zároveň se snažíme vymyslet nějaký projekt, abychom našli další kluky do budoucna, kteří v této kategorii budou závodit. V této pauze se připravujeme na příští rok, ale i na závody, které budou v září v Portugalsku. Vojta měl dva docela velké pády, Oliver jeden. Musíme vyřešit, abychom na ty závody měli s čím jet.

Čekají vás ještě letos nějaké závody? 
Letos máme ještě dva potvrzené závody, které jsou v Portugalsku a Francii. Tam už pojedeme se třemi jezdci. Doprovázet nás bude odchovanec ze Smrž Academy Míla Hřava, kterému před prvním závodem bude 15 let, což je podmínkou.

Jaké jsou tvé cíle do konce letošního roku?
Doufám, že se podaří zopakovat úspěch z Anglie a podaří se přivézt ještě nějaké podobné výsledky. Já na té motorce nesedím, takže je to spíš v rukou jezdců. Můj osobní cíl je dát dohromady tým, který dobře funguje personálně. Momentálně kolem sebe mám partu deseti lidí. Všichni spolu perfektně fungují. Máme kluky z Budějc, Pardubic, Hradce Králové. Snažíme se zařadit mezi ty nejlepší týmy.

Foto Archiv Jakub Smrž

Štítky závody, Jakub Smrž, České Budějovice, motocykl, Oliver König, Anglie, Portugalsko, Supersport 300, Francie

Myšlenky na návrat nemám, říká bývalý profesionální motocyklový závodník Jakub Smrž  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.