Zdraví, skvělá kondice, krása, vitalita. Hodnoty, po kterých toužíme všichni. Čteme „zaručené“ rady a návody, které mají společného jmenovatele - zdravý životní styl. Co ale konkrétně obnáší? Tomu se věnuje výživový poradce Radim Šupka ze společnosti Žij-zdravě.cz.
Léto je v plném proudu a s ním i čas teplých večerů a velmi oblíbených grilovaček. Grilování se stalo takovým letním koloritem, který opanoval nejen terasy bytů a domů, ale především také restaurace.
Grilování je velmi oblíbené pro svou rychlost a nezvyklou chuť. Další nespornou výhodou je, že vynalézavost lidí nemá u grilování víceméně žádné meze a ugrilovat je tak možné skoro vše - různé druhy mas, ryb, mořských plodů, zeleniny, ovoce, nebo například i pečivo, případně sýry.
Při grilování se však nejčastěji setkáte s kuřecím nebo vepřovým steakem, grilovanou zeleninou, z ryb je to pak bezpochyby nejčastěji pstruh a ze sýrů je velmi oblíbený grilovaný hermelín s brusinkovou omáčkou.
Při grilování ale vzniká celá řada zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti. Jedná se především o polycyklické aromatické uhlovodíky (PAU) a heterocyklické aminy (HCA). PAU vznikají při grilování rozkladem tuku, který odkapává z masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou pak teplým vzduchem opět vyneseny na grilovanou potravinu. Produkce PAU je závislá na obsahu tuku v připravované potravině.
Proto chceme-li grilovat zdravě, tak zde platí celá řada pravidel, které je velmi dobré dodržovat!
1. Grilujte zeleninu a ovoce
Grilování ovoce a zeleniny je skvělý nápad a velmi se hodí jako příloha k masu nebo rybě. Asi zde není třeba připomínat, že pravidelná konzumace ovoce (200 g / den) a zeleniny (400 g / den) prospívá našemu zdraví v mnoha ohledech - snižuje riziko ischemické choroby srdeční, cévní mozkové příhody, obezity a některých typů rakoviny.
Ale pro grilování je nejdůležitější, že PAU a HCA se na grilovaném ovoci ani zelenině netvoří! Navíc, jak jsme zmínili, tak ke grilovanému masu je to výborná příloha obsahující vlákninu a antioxidanty. A jaké ovoce a zelenina se skvěle hodí na grilování? Rajčata, cibule, papriky, cuketa, lilek, ananas, mango, jablka nebo hrušky.
2. Grilujte chytře
To znamená, že před grilováním vždy zbavte maso viditelného tuku a kůže, aby přebytečný tuk neodkapával na dřevěné uhlí a nedocházelo tak ke vzniku zdraví škodlivých látek, které mají karcinogenní vlastnosti. Stejně tak případně po grilování ořežte zuhelnatělé (černé) části.
3. Marinujte, marinujte, marinujte
Maso marinujte - je pak křehčí, stačí kratší doba přípravy a bylinky obsažené v marinádách mohou snižovat množství vytvářených nežádoucích látek. Ale pozor není marináda jako marináda! Marinády vybírejte a používejte s nízkým obsahem tuku a přídavných látek. To znamená, že nejlepší marinádu si připravte sami z ingrediencí jako je například víno, ocet, citron nebo limetková šťáva, kvalitní sójová omáčka, med, česnek, cibule, koření a bylinky a skutečně pouze trochu oleje! Studie dokazují, že kvalitním marinováním (bez tuku) můžete snížit tvorbu HCA o 92 % až 99 %!
4. Grilujte menší kousky masa
Grilujte menší porce masa, drůbeže nebo ryb. Maso tak bude mnohem rychleji hotové a opět není takový prostor pro vznik nežádoucích karcinogenních látek. Dalším trikem, který můžete použít u větších kusů masa (hovězí steaky), je předpečení v troubě a poté teprve dokončení na grilu.
5. Neotáčejte maso vidličkou
Časté otáčení masa vidličkou (píchání do něj) způsobuje uvolňování a odkapávání šťáv na uhlí a vznik nežádoucích HCA. Na otáčení proto používejte místo vidličky kleště nebo lopatky.
6. Grilujte špízy
Tímto velmi zábavným a atraktivním způsobem přípravy opět zkrátíte dobu přípravy na grilu při zachování chuti. Malé kousky masa, ryb nebo krevet jsou přímo určeny k napíchnutí na jehlu. A pak je vše již pouze na vaší invenci, co do špízu použijete a jak vše ozdobíte.
A dalších zásad pro zdravé grilování bychom mohli zmínit i více:
Vzhledem ke všem nástrahám, které na nás při grilování čekají, není tento způsob přípravy úplně nejzdravější. Ale při dodržení zásad, které zde zmiňujeme, není občasná konzumace grilovaných pokrmů pro organismus velkou zátěží. Ale jako vždy je potřeba si uvědomit, že ‚všeho s mírou.‘
Na závěr bychom chtěli zdůraznit asi největší zdravotní přínos vlastního grilování. Málokdo totiž griluje doma sám, ale většinou grilujeme venku na čerstvém vzduchu, společně s přáteli, a to jsou právě situace, kdy se uvolníme a snižujeme tak každodenní stres!
Za tým Žij-zdravě.cz, s.r.o. vám přejeme dobrou chuť!
Radim Šupka
výživový poradce
Žij-zdravě.cz, s.r.o.
Na Sadech 2013/9
370 01 České Budějovice
www.zij-zdrave.cz
{{banner249}}
Až do středy 6. srpna se můžete zapojit do soutěže, kterou vám přináší Budějcká Drbna společně se společností Žij-zdravě.cz. K účasti stačí prostřednictvím formuláře zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. Jméno výherce oznámíme bezprostředně po skončení soutěže.
Měření v hodnotě 390 Kč, které můžete vyhrát, obsahuje tyto informace:
Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.
Tvorbu HCA můžete marinováním snížit o 92 až 99 %. Správně tedy je možnost C.
Kompletní analýzu složení těla na přístroji InBody 230 od společnosti Žij-zdravě.cz vyhrála čtenářka Zuzana Brabcová. Blahopřejeme!
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.