Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Během pondělí nepřibyl na jihu Čech žádný nakažený. Vzrostl počet domácích karantén

Během pondělí testovali jihočeští hygienici přes šedesát podezřelých vzorků. Žádný z nich nebyl pozitivní. Na jihu Čech tedy k pondělní desáté hodině večer zůstává jedenáct nakažených lidí novým typem koronaviru. Výrazně ale vzrostl počet nařízených karantén

Do laboratoře bylo během pondělí odesláno celkem 63 vzorků. Všechny byly podle ředitelky Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavy Kortbové negativní.

„Znamená to, že k dnešní večeru registrujeme v našem kraji stále jedenáct případů onemocnění. Významně dnes vzrostl počet karantén, nařízených praktickými lékaři,“ uvedla Kotrbová.

K pondělnímu odpoledni jich na jihu Čech bylo 754. „Počet těch, kteří byli praktickými lékaři pro dospělé nebo pro děti a dorost posláni do karantény, se oproti neděli zvýšil o 306 případů. Vesměs jde o navrátilce z rizikových oblastí s vysokým nebezpečím nákazy, či osoby s rizikovými kontakty,“ poznamenala hlavní epidemioložka KHS Jčk Jitka Luňáčková.

O zmíněných 306 nově nařízených karanténách rozhodli v 280 případech praktičtí lékaři pro dospělé a v 26 pediatři.

První tři vyléčení

V pondělí odpoledne upozornila Česká televize na to, že má Česká republika první tři vyléčené pacienty z nákazy virem COVID-19. Šlo o pacienty nemocnice v Ústí nad Labem. „Vyléčení z nemoci COVID-19 musí potvrdit dva negativní testy vzorků během čtyřiadvaceti hodin,“ shrnul tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví David Šíma.

První případ koronaviruv Česku se podařilo prokázat 1. března. Na nákazu koronavirem v Česku zatím nikdo nezemřel, stav dvou pacientů je ale vážný. V obou případech jsou to taxikáři. Mezi dalšími nakaženými jsou už také zdravotníci, policista nebo hasič. Ti a také pracovníci v sociálních službách upozorňují na nedostatek respirátorů a roušek.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, epidemie, zdraví, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj, Česko, karanténa, COVID-19, praktický lékař, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během pondělí nepřibyl na jihu Čech žádný nakažený. Vzrostl počet domácích karantén  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.