Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech zemřel druhý člověk s koronavirem. Nakažených je celkem 139

Na jihu Čech zaznamenali za uplynulých 24 hodin hygienici tři nové případy nákazy koronavirem. Celkový počet nemocných se tak k páteční 18. hodině v regionu zvýšil na 139. V souvislosti s nákazou koronavirem dnes na jihu Čech zemřel pacient středního věku.

 „Za uplynulých 24 hodin vyšetřily laboratoře v regionu rekordních 615 nových vzorků. Pozitivní byly tři. V jednom případě se jednalo o rodinný kontakt s již dříve pozitivně testovanou osobou, která je umístěna v karanténě, a v jednom případě o kontakt na pracovišti. Poslední případ byl zjištěn v rámci preventivního vyšetření před plánovaným přijetím k hospitalizaci do nemocnice. Musím bohužel uvést, že dnes zemřel přes veškerou snahu zdravotníků v souvislosti s onemocněním COVID-19 pacient středního věku,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V souvislosti s velikonočními svátky hygienici připomínají dodržování podmínek prevence v boji s koronavirovou nákazou a varují před jejich podceňováním. „Ztratit obezřetnost by se nám mohlo tvrdě vymstít. V žádném případě ještě zdaleka nemáme vyhráno. V současném období epidemie koronaviru je stále nutné i nadále dodržovat mimořádná opatření Ministerstva zdravotnictví a respektovat nastavená hygienická pravidla. Jedině tak může pokračovat zpomalování nákazy onemocněním COVID-19 na našem území,“ zdůraznila Kvetoslava  Kotrbová. Klíčová jsou tři základní pravidla: Nošení ochrany nosu a úst ve veřejných prostorech. Udržování odstupu od ostatních na vzdálenost alespoň dva metry. Pravidelné mytí rukou teplou vodou a mýdlem.

K páteční 18. hodině bylo v regionu mezi nemocnými 81 žen a 58 mužů. „Z celkových 139 nemocných má čtyřiatřicet trvalé bydliště na Strakonicku. Dvaadvacet na  Českokrumlovsku, pětadvacet na Českobudějovicku, dvacet na Prachaticku, čtrnáct na Táborsku, šestnáct na Jindřichohradecku a osm na Písecku, konstatovala epidemioložka Jitka Luňáčková. Celkový počet uzdravených se v regionu v pátek zvýšil na šest, celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 na dva případy.

Mezi nemocnými je šest dětí ve věku do 14 let. Třináct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, pětadvacet v kategorii od 25 až 34 let, pětadvacet v kategorii od 35 do 44 let, dvacet v kategorii od 45 do 54 let a jednadvacet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 29 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ilustrační foto, HZS HK

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, hygiena, COVID-19, Česko, infekční onemocnění, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, pandemie covidu-19, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech zemřel druhý člověk s koronavirem. Nakažených je celkem 139  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.