Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na jih Čech a Vysočinu se od dneška vrátilo nošení roušek

V Jihočeském kraji a na Vysočině musí lidé ode dneška na řadě míst nosit roušky. Zvýšená opatření zavedly kraje kvůli šíření koronaviru. Na Vysočině musí mít lidé roušky ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a sociálních službách. Na jihu Čech nařízení platí pro nemocnice, domovy pro seniory a úřady.

V obou regionech se v posledních dnech vyskytla ohniska se zvýšeným výskytem nákazy. V Jihlavě covidem-19 onemocnělo 57 lidí z Alzheimercentra. Na jihu Čech nemoc zasáhla ubytovnu na Prachaticku, kde žijí zahraniční zaměstnanci jedné společnosti. Koronavirem se pak nakazilo i několik dalších lidí ve firmě. Kvůli tomu je ode dneška na Prachaticku povinné nosit roušky ve všech veřejných vnitřních prostorách.

Na území celého kraje jsou pak od dnešního dne povinné roušky v nemocnicích, domovech pro seniory i na úřadech. O opatřeních rozhodl v pondělí Krizový štáb Jihočeského kraje, který svolala hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

Nárůst nakažených

Během včerejšího dne přibylo na jihu Čech sedm případů nákazy. „Ve dvou případech se jednalo o občany Ukrajiny, kteří byli testováni po příjezdu do České republiky. V jednom případě byl zdrojem nákazy rodinný kontakt s již dříve pozitivně testovanou osobou, v dalších dvou kontakt na pracovišti s již dříve pozitivně testovanou osobou. Další člověk se nakazil v průběhu dovolené v západních Čechách a zatím poslední evidovaný při výkonu své práce. V tomto případě zdroj ještě potvrzujeme. Všem byla nařízena povinná izolace,“ uvedla včera večer ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V Jihočeském kraji je aktuálně 74 nakažených, 29 případů evidují hygienici na Prachaticku, 14 na Jindřichohradecku, 13 na Českobudějovicku, sedm na Písecku, šest na Táborsku a pět na Strakonicku. Českokrumlovsko stále hlásí jako jediný a poslední jihočeský okres aktuální nulu.

Přerušení přípravy

Kvůli karanténě musel na konci minulého týdně přerušit přípravu hokejový tým HC Motor. U jednoho z členů týmu byla totiž prokázána nákaza koronavirem. „Všechny osoby, které s ním přišly do kontaktu, jdou do 6. srpna preventivně do karantény a budou pro ně zajištěny testovací odběry. Klub je tak nucen přerušit přípravu na nadcházející sezonu,“ uvedl klub na webu. 

Stejně jako hokejisté musely přípravu přerušit také písecké házenkářky. I v jejich týmu se vyskytl koronavirus. „Družstvo píseckých házenkářek přerušilo letní přípravu na dobu neurčitou a podstupuje zákonnou karanténu,“ informoval klub.

Roušky se vrací i na Vysočinu

Na Vysočině musí lidé chodit v rouškách do nemocnic, ale i do lékařských ambulancí, lékáren, dětských domovů či výchovných ústavů pro mládež. Mimořádné opatření se ode dneška do odvolání týká všech částí kraje vyjma Jihlavska, kde už platí přísnější nařízení krajských hygieniků od 14. července. Roušky tam lidé musí nasazovat například i v MHD a v obchodech.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, roušky, Kraj Vysočina, Česko, rouška, COVID-19, nemocnice, okres Prachatice, Ivana Stráská, ČSSD, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jih Čech a Vysočinu se od dneška vrátilo nošení roušek  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.