Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na jihu Čech za týden přibylo 90 pacientů s covidem-19

V Jihočeském kraji za poslední týden výrazně stoupl počet pacientů s koronavirem. Přibylo 90 nových případů, což je trojnásobně více než v týdnu před tím. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví. Podle nich v kraji od března covidem-19 onemocnělo 331 lidí.

Na jihu Čech tak momentálně zůstává 110 pacientů s koronavirem. Před pár týdny jich bylo kolem deseti. Významný nárůst způsobilo ohnisko v Prachaticích, kde onemocněli především lidé z firmy Intica Systems. V okrese je nyní 39 případů, z čehož zhruba třicet připadá na zaměstnance společnosti, kteří ve středu a ve čtvrtek podstoupili testy na koronavirus. Kompletní výsledky zatím hygienici neznají, ale po většině analyzovaných vzorků asi z 350 odběrů je zatím šest potvrzených případů. Zbylé výsledky budou znát hygienici dnes zřejmě po poledni. „I přes situaci v Prachaticích je u nás v kraji stále klid. Není důvod vyvolávat nějakou paniku," řekla ředitelka jihočeské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Dodala, že kraj stále zůstává nejméně zasaženým z Česku v relativních číslech. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je to momentálně 51,39 případu. Například v Moravskoslezském kraji je to 373,33 nákazy na 100 tisíc lidí. Prachaticko je však nyní nejzatíženějším okresem v republice, protože na 100 tisíc obyvatel připadá téměř 67 nemocných. V okrese od středy platí přísnější hygienická nařízení, například nošení roušek ve všech veřejných vnitřních prostorách.

„Pro podezření na onemocnění covid-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 20 782 osob. V povinné karanténě se k čtvrteční 18:00 nacházelo 143 osob," uvedla epidemioložka krajské hygienické stanice Jitka Luňáčková.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, Jihočeský, COVID-19, pacient, Česko, Jihočeský kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Prachatice, Krajská hygienická stanice, Kvetoslava Kotrbová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech za týden přibylo 90 pacientů s covidem-19  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.