Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Další rekordní nárůst. Na jihu Čech přibylo za sobotu 43 případů koronaviru

Během včerejšího dne přibylo na jihu Čech 43 nově potvrzených případů nákazy koronavirem. To je od vypuknutí pandemie podruhé za poslední čtyři dny, kdy hygienici na jihu Čech zaznamenali nejvyšší mezidenní nárůst. Aktuálně pozitivních v kraji je 367 osob, nejvíce z nich je na Českobudějovicku.

Od pátečního do sobotního večera vyšetřily laboratoře v regionu 538 suspektních vzorků a 92 vzorků od samoplátců. Z celkových 630 vzorků bylo 43 pozitivních.

Počty nakažených v jednotlivých částech kraje:
Českobudějovicko: 116
Táborsko: 85
Strakonicko: 63
Prachaticko: 34
Písecko: 25
Jindřichohradecko: 23
Českokrumlovsko: 21

V sedmi případech šlo o kontakt s potvrzeným případem v rodině a v pěti s již dříve pozitivně testovanou osobou na pracovišti. „Osm osob se infikovalo v souvislosti se svatbou na Strakonicku, pět kontaktem se známými, tři v Praze, dvě ve škole, dvě při léčebném pobytu v clusteru ve Františkových Lázních a jedna na venkovním koncertu v jiném kraji. Čtyři nové aktivní případy souvisely s nedávno ukončeným dětským táborem a dva se týkaly občanů Ukrajiny, kteří byli pozitivně testováni po svém příjezdu do České republiky,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Ve čtyřech případech zatím hygienici zdroj nákazy hledají.

Kotrbová připomněla, že v reakci na rostoucí počet nových případů ve školách začne v pondělí 7. září platit aktualizovaný metodický pokyn Ministerstva zdravotnictví pro nařizování karantén ve školách. Ten uvádí, že v přípradě potvrzeného případu, se nařízená karanténa bude týkat pouze osob, které byly v rizikovém kontaktu. O okruhu těchto lidí bude rozhodovat krajská hygiena.

„Základní myšlenkou celé metodiky je, aby karanténní opatření zasáhla školu co nejméně, pokud je to možné. Zavření školy nastane až skutečně při větším výskytu nákazy. Pokud se bude jednat o jednotlivce, karanténa se bude týkat nejbližšího okruhu lidí, tedy třídy, družiny apod,“ uvedla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky koronavirus, vir, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, Česko, infekční onemocnění, okres České Budějovice, okres Strakonice, karanténa, Kvetoslava Kotrbová, okres Tábor, okres Prachatice, okres Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

VŠICHNI ROUŠKY NASADIT TED !!!!!!!'!!!!!!!!!!!! NEBO DO KARTU odjet TED !!!!!!!!!!!!!!!!

Neděle, 6. září 2020, 16:30Odpovědět

Další rekordní nárůst. Na jihu Čech přibylo za sobotu 43 případů koronaviru  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.