Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Semafor mění barvu. Zelené okresy jsou ode dneška také na jihu Čech

Do zeleného stupně semaforu, který značí výskyt nákazy koronavirem bez komunitního přenosu, se nově posunuly regiony napříč republikou. Z Jihočeského kraje do prvního stupně pohotovosti umístili hygienici většinu okresů s výjimkou Jindřichova Hradce a Prachatic.

Od čtvrtka je celostátně povinné nošení roušek, až na některé výjimky, ve všech vnitřních prostorách staveb mimo bydliště a společných prostorů škol a v prostředcích veřejné dopravy.

„Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj, kde se objevuje počátek komunitního šíření. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné a virus se nešíří komunitně,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Čtyři stovky nakažených na jihu Čech

Ze stávajících 414 aktivních případů covidu-19 na jihu Čech je jich aktuálně evidováno 136 na Českobudějovicku, 75 na Táborsku, 65 na Strakonicku, 42 na Českokrumlovsku, 37 na Písecku, 33 na Prachaticku a 26 na Jindřichohradecku.

Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, činí aktuálně v tuzemsku 1,35. „Stále jde tedy o kontrolované šíření nemoci, lineární, nikoli exponenciální,“ dodal ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Za pozitivní označuje i to, že plošně nejsou zasaženy zranitelné skupiny obyvatel. Lidé přes 65 let tvoří asi deset procent záchytů, v případě lidí přes 75 let je to méně než pět procent. Většina nově diagnostikovaných pacientů nemá příznaky nebo má lehký průběh nemoci. Za nejrizikovější označuje ministerstvo hromadné akce a společenské soukromé akce.

Případy na školách

Jihočeští hygienici včera obdrželi většinu výsledků nedávného hromadného testování v Domově se zvláštním režimem v Libniči.

„Otestováno bylo hromadně celkem devadesát devět klientů a devadesát čtyři zaměstnanců. Do včerejšího večera přibyl jeden pozitivní případ, takže celkově je v domově pozitivních zatím šest osob - čtyři klienti a dva zaměstnanci. Čekáme ještě na výsledky posledních dvaceti čtyř klientů a jednoho zaměstnance," shrnula ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová a uzavřela: "Co se týče situace v jihočeských školách, řešili jsme zatím pozitivitu osob, učitelů nebo žáků či studentů, celkem v jedenatřiceti školách - ve třech mateřských školách, patnácti základních školách a třinácti středních školách. K čtvrtečnímu večeru jsou uzavřeny ředitelem školy už jen dvě školy na Táborsku."

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Brno

Štítky České Budějovice, Jihočeský kraj, koronavirus, KHS, hygiena, onemocnění, semafor, Česko, infekční onemocnění, Jindřichův Hradec, Prachatice, Adam Vojtěch, ANO 2011, Praha, okres Tábor, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Semafor mění barvu. Zelené okresy jsou ode dneška také na jihu Čech  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.