Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Raději mlčte, vzkázali lékaři ve výzvě svým kolegům z jiných oborů. Varovali před podceňováním koronaviru

Lékaři infekčních oddělení budějcké, ústecké a ostravské nemocnice varovali na Facebooku před podceňováním koronaviru. V příspěvku promluvili k lékařům, kteří se nezabývají infekčními chorobami, k lidem a samotné vládě. „Nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili,“ napsali.

Od jarních měsíců bojujeme o zdraví a životy lidí, kteří se nakazili onemocněním COVID-19. Pečovali jsme souhrnem o stovky pacientů s těžkým průběhem. Je to práce namáhavá psychicky i fyzicky. Když se pak unavení dostaneme domů a sledujeme mediální výstupy mnohých odborníků, nevěříme vlastním očím. Debaty, zda se umírá „na COVID nebo s COVIDem“, jestli je virus prostředkem vlády k omezování osobní svobody, zda je opravdu nutné si ve vnitřních prostorách nasadit roušky... Sledujeme, že nálada v týlu je diametrálně odlišná od situace na frontě. To se od jara hodně změnilo. A přitom nepřítel se po jarním taktickém ústupu, ke kterému ho donutil razantní přístup vlády a odpovědné chování většiny společnosti, vrátil s větší silou než předtím,“ píšu lékaři z budějcké, ústecké a ostravské nemocnice.

Nárůst nakažených koronavirem v Česku v pondělí opět zrychlil. Přibylo 3119 potvrzených případů, což je čtvrtý nejvyšší přírůstek od březnového počátku šíření nemoci v ČR. Ministerstvo zdravotnictví dosud zaznamenalo 85.566 nakažených, víc než polovina se vyléčila, aktuálně je nemocných přes 38.000 lidí. Počet úmrtí lidí s covidem-19 stoupl v pondělí o 11 na 758.

Zvyšující se počet pacientů, kteří potřebují intenzivní péči, potvrdila šéfka představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. „Zatímco minulý týden nárůsty stoupaly o pět až šest pacientů denně, za víkend to bylo o deset až 15 denně. A přibývá pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči," řekla ČTK.

Podle lékařů, kteří výzvu sepsali, bojují na odděleních o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10-20 let kvalitního života. „Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina,“ napsali.

Lékaři Hynek Bartoš z nemocnice v Ústí nad Labem, Jiří Sagan z ostravské nemocnice a Aleš Chrdle, primář infekčního oddělení budějcké nemocnice, vyzvali lékaře, kteří jsou v oblasti infekčních nemocí „pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem“, aby raději mlčeli, nevyjadřovali se do médií a přišli místo toho pomoct na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku.

Vládu pořádali o spolupráci s epidemiology a ekonomy, důsledné komunikaci směrem k veřejnosti a zajištění dostatečného množství remdesiviru.

Poslední část výzvy určili také lidem. „Nebojte se! Respektujte ale, že COVID-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé. Dodržujte vládní nařízení a doporučení odborníků. Nesnažte se vymýšlet, co se dá obejít. Přemýšlejte nad svým konáním, jak minimalizovat riziko přenosu nákazy do rizikové populace – může se to týkat i vás a vašich blízkých,“ uvedli lékaři.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook Nemocnice České Budějovice

Štítky výzva, koronavirus, nemocnice, COVID-19, lékař, Facebook, Česko, Zuzana Roithová, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jihočeské nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Raději mlčte, vzkázali lékaři ve výzvě svým kolegům z jiných oborů. Varovali před podceňováním koronaviru  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.