Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zavření divadel a karanténa strávená v hotelu. Ministr zdravotnictví poodkryl plánovaná opatření

Už zítra by měl ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) oznámit nová zpřísňující opatření, která by měla zabránit nekontrolovatelnému šíření koronaviru. Deníku Mladá fronta Dnes ministr řekl, že se jedná o úplném uzavření například divadel. Dalším opatřením má být možnost, aby člen rodiny nakažený koronavirem mohl strávit karanténu v hotelu vybraném vládou.

Zavedení zásadnějších opatření proti šíření nemoci covid-19 s platností od pondělí Prymula avizoval ve středu. České televizi řekl, že opatření se nedotknou ekonomiky, ale volnočasových aktivit a budou platit dva týdny. Opatření ministr oznámí v pátek.

Raději mlčte, vzkázali lékaři ve výzvě svým kolegům z jiných oborů. Varovali před podceňováním koronaviru

Lékaři infekčních oddělení budějcké, ústecké a ostravské nemocnice varovali na Facebooku před podceňováním koronaviru. V příspěvku promluvili k lékařům, kteří se nezabývají infekčními chorobami, k lidem a samotné vládě. „Nazrál čas, abychom jasně...

„Ohledně kultury opatření rozhodně budou,“ řekl Prymula pro Mladou frontu. Uvedl, že se jedná o úplném uzavření například divadel, podle deníku nebudou ani koncerty a promítat nebudou kina. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) ve středu avizoval, že další omezení kulturních akcí nepodpoří, pokud nedostane více peněz na záchranu kultury.

Prymula chce také zavést opatření, které má snížit přenos viru mezi rodinnými příslušníky. Nakažený člen rodiny by mohl strávit karanténu v hotelu. „Jde o lidi, kteří nemají možnost dodržovat doma karanténu tak, aby nebyli v kontaktu se svými blízkými. Těm zajistíme možnost, aby mohli být po dobu deseti dní jinde. To mohou být hotely,“ řekl ministr.

O možnosti přesunout do hotelů část hospitalizovaných s koronavirem hovořil Prymula už ve středu. Mělo by jít o lidi, kteří nepotřebují zdravotní péči, pouze čekají na umístění do sociálních zařízení, řekl ministr rádiu Impuls. Cílem navrhovaného opatření je zvýšit volné kapacity nemocnic pro akutně nemocné s koronavirem. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR v reakci na to řekl, že asociace zajistí pro tento účel kapacity po celé zemi. K dispozici by měly být hlavně hotely, které jsou nyní uzavřené.

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku podruhé v řadě překonal rekord. Po úterních skoro 4500 nově nakažených přibylo ve středu 5335 případů, což byl nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Ve středu také opět výrazně rostl počet úmrtí lidí nakažených koronavirem. Po nedělních rekordních 30 mrtvých za jeden den přibyly v pondělí i úterý více než dvě desítky úmrtí a ve středu dalších 19.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, koronavirus, vláda, kultura, hotely, hotel, COVID-19, karanténa, Roman Prymula, Mladá fronta, ANO 2011, Česká televize, Lubomír Zaorálek, Česko, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kachle Kachlic

nevite nekdo kde ten zmrd bydli?????

Čtvrtek, 8. října 2020, 16:08Odpovědět

Zavření divadel a karanténa strávená v hotelu. Ministr zdravotnictví poodkryl plánovaná opatření  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.