Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pokud nebudou lidé dodržovat pravidla, hrozí lockdown, řekl Babiš s Prymulou

Pokud nebudou všichni v Česku dodržovat stávající opatření, bude možná vláda muset přikročit k dalším omezením. Uvedl to dnes na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Řekl také, že je možné, že by byl znovu vyhlášený tzv. lockdown, tedy nutnost kompletního uzavření ekonomiky. Na programech, které podnikatelům nahradí ztráty způsobené vládními opatřeními, pracuje vicepremiér Karel Havlíček.

Premiér Andrej Babiš vyzval lidi, aby situaci kolem viru přestali zlehčovat a důrazně požádal, aby opatření dodržovali. Lidé v Česku podle něj jistě mají opatření "plné zuby", ale virus musí porazit všichni společně. „Situace skutečně není dobrá. Situace je velmi vážná. Máme velký výskyt viru, který se šíří komunitně. Virus se chová jinak než na začátku roku," prohlásil.

Kompenzace bude vláda řešit příští týden, Babiš je chce cílenější 

Státní pomoc pro podnikatele omezené vládními opatřeními proti covidu-19 by měla být podle Babiše cílenější než na jaře. Předseda vlády dnes novinářům řekl, že kompenzace se řešit budou především příští týden a na starosti je bude mít vicepremiér Havlíček. Diskutovat se bude mimo jiné o odpuštění odvodů na sociální pojištění firmám do 50 zaměstnanců.

Babiš řekl, že se na vládu obrací řada zástupců za stejné obory. Vybídl proto svazy, aby se sjednotily a s vládou o jednotlivých hospodářských odvětvích mluvily jedním hlasem. „Chtěli bychom to dělat cíleně, ne plošně jako za první vlny (epidemie)," řekl ke kompenzacím.

Prymula vyzval zdravotníky pracující jinde k pomoci s koronavirem 

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) vyzval zdravotníky pracující v jiných profesích, aby pomohli při epidemii koronaviru. Kapacity zdravotnictví jsou podle něj omezeny i počty zaměstnanců. Za jediný den se covidem-19 nakazilo 85 lékařů a téměř 200 sester, řekl na společné tiskové konferenci s Babišem.

„Budeme potřebovat ruku každého z nás, chceme vyzvat zdravotníky i v jiných profesích, aby pomohli," řekl Prymula.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky koronavirus, opatření, Česko, Andrej Babiš, Roman Prymula, vláda, Karel Havlíček, virus, COVID-19, pandemie covidu-19, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Markýza Potměšilá

no..takže je jasné, že to přijde a samozřejmě bude tvrdit, že lidé opatření nedodržují

Pátek, 9. října 2020, 14:36Odpovědět

Pokud nebudou lidé dodržovat pravidla, hrozí lockdown, řekl Babiš s Prymulou  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.