Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Restaurace v Budějcích přechází na výdejní okénka. Situace je vážná, shodují se provozovatelé

Restaurace, bary a kluby. Na všechna tato zařízení dopadla včerejší nová vládní koronavirová opatření. Už podruhé. Od středy 14. října musí být provozovny až do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu, zavřeny. Většina podniků přejde na výdejní okénka. Pro některé ale tento způsob prodeje nemá smysl.

„Neumíme posoudit, do jaké míry jsou ta opatření nutná, ale to, co nás strašně zklamalo je, že vláda do poslední chvíle říkala, že restaurace se nezavřou, a pak to změnila," reaguje na nová vládní opatření spolumajitel Café Datel Jan Junek.

Jeho podnik patří mezi nejnavštěvovanější kavárny v Budějcích. Minimálně tři týdny se u nich lidé na kávu nebo dort neposadí. „Když to sečtu se dvěma měsíc na jaře, tak je to skoro čtvrt roku, kdy musíme být zavření. Přijít o příjmy za čtvrt roku znamená být těžce ve ztrátě, a já opravdu nevím, jak to pokrývat,“ říká.

Úplně zavřeno bude mít oblíbený bar Žlutá Ponorka. „Situace pro nás není jednoduchá. Uzavření provozu v současné chvíli respektujeme, nicméně jsme si jisti, že vláda měla dostatek času, jak na stanoveni preventivních kroků, které nepodnikla, tak na projednání a stanoveni aktuální výše podpory. Ta je pro nás v tuto chvíli zásadní k uskutečnění dalších strategických kroků. Fixní náklady na naše dvě provozovny jsou ohromné,“ uvedla spolumajitelka Žluté ponorky a Dance baru Paradox Lenka Poncarová

Stejně jako na jaře bude od zítra Café Datel poskytovat kávu a občerstvení pro záchranné složky zdarma.

Většina restaurací v Budějcích přejde od zítra na výdejní okénka nebo rozvoz. „Od 8 do 19 budeme mít výdejové okénko, kde se budeme snažit prodávat maximum toho, co nám dává smysl v okýnku dělat, a toho, co nám vláda ještě nezakázala. Otázka ale je, do jaké míry budou chtít lidé v zimě, která má přijít, čekat venku,“ popsal Jan Junek.

Pro Žlutou ponorku ale tento styl prodeje nemá smysl. „Výdejní okénko nebo rozvoz jídel/koktejlů pro nás za daných podmínek nemá absolutně smysl. Naopak by to pro nás byla v tuto chvíli ještě větší ekonomická zátěž,“ dodala Lenka Poncarová. 

Stejně na tom je i nedávno otevřená restaurace Cocorico. „Výdejové okénko zařizovat nejspíš nebudeme, zatím nemáme vybudovanou takovou klientelu, aby nás prodej take away zachránil. Na tom můžou stavět spíše zavedené podniky. Jsme začínající provoz, a proto pro nás následující tři týdny mohou být likvidační,“ řekl šéfkuchař restaurace Michal Voldřich. Už teď je ale jasné, že se situace podepíše na stavu zaměstnanců. „Bohužel opatření budou mít u nás tento dopad,“ dodal.

Některé podniky se ale chtějí propouštění za každou cenu vyhnout. „Je to to poslední, co bych chtěl udělat, protože jestli si něčeho vážíme, tak je to náš tým lidí, na kterém celý ten podnik stojí a padá. Nedokážu si představit, že bych někomu z těch lidí řekl, že pro něj nemám práci nebo s ním nepočítám," dodal Jan Junek.

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti

Kromě uzavření restaurací a barů začne od zítřka platit také zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech. Zatímco většina opatření, o nichž vláda rozhodovala, platila už během jarní vlny epidemie, zákaz pití alkoholu na veřejnosti k nim nepatřil. Jeho cílem je podle Prymuly omezit popíjení alkoholu ve venkovních prostorech tak, aby nebyla zneužívána výdejní okénka restaurací.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Junek, Cafe Datel

Štítky koronavirus, opatření, restaurace, bary, lockdown, České Budějovice, vláda, alkohol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restaurace v Budějcích přechází na výdejní okénka. Situace je vážná, shodují se provozovatelé  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.