Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V domovech pro seniory se na koronavirus začne testovat ve středu. Výsledky testů budou známy do 15 minut

Od středy 4. listopadu bude platit povinnost testovat na koronavirus v domovech pro seniory a v dalších zařízeních. Podle ministerstva zdravotnictví se první testy musejí uskutečnit do sedmi dní a poté každý týden. Podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR Jiřího Horeckého bylo ve čtvrtek v sociálních zařízeních pozitivně testováno 3077 klientů a 2169 zaměstnanců ve 182 zařízeních.

Vyšetření je méně spolehlivé

Pozitivně testované musí podle mimořádného opatření domovy pro seniory hlásit hygienikům a do Informačního systému infekčních nemocí. Test nemusí podstoupit vyléčení z nemoci covid-19 do 90 dní od nákazy a lidé vyšetření testem PCR v posledních 48 hodinách.

Testovat se budou zaměstnanci i klienti sociálních zařízení antigenními testy, jejichž výsledky jsou k dispozici zhruba do 15 minut. Vyšetření je však méně spolehlivé. Lidé s příznaky koronaviru, které test ukáže jako pozitivní, mají jít podle nařízení do izolace. U pozitivních bez příznaků nemoci se výsledek ověří spolehlivějším testem PCR, stejně u lidí s příznaky, které antigenní test ukáže jako negativní.

Realizace tohoto opatření je nezbytná vzhledem k současné nepříznivé epidemiologické situaci ve výskytu onemocnění covid-19 u uvedených poskytovatelů zdravotních a sociálních služeb,“ uvedlo ministerstvo. Sociální zařízení podle něj patří mezi jedny z nejčastějších ohnisek epidemie koronaviru a lidé starší 65 let tvoří zhruba 90 procent všech dosud zemřelých s covidem-19.

Zatím dva miliony testů

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) objednala podle premiéra Andreje Babiše (ANO) na pokyn vlády dva miliony testů. Podle Horeckého má pojišťovna za jeden test zaplatit asi 120 korun bez DPH. Úhrada za testování bude 200 korun, test bude provádět zdravotník, smluvní lékař nebo zdravotní sestra pracující v zařízení. Mluvčí VZP Vlastimil Sršeň potvrdil, že zdravotní pojišťovny budou cenu práce i samotného testu hradit.

Celkem by se mělo testovat asi 200 tisíc lidí, klientů zařízení je mezi nimi 80 tisíc až 100 tisíc.

Antigenní testy podle studie Univerzity Karlovy a motolské nemocnice neodhalí covid-19 asi u třetiny nakažených a nemoc nepotvrdily ani u lidí s příznaky. Při testu PCR zpracovaném v laboratoři se zjišťuje genetická informace viru v ribonukleové kyselině (RNA). Získání výsledků je náročnější a trvá výrazně déle. Testy jsou ale spolehlivější.

Roste počet zařízení, kde se nákaza objevila

Od 1. října testy nákazu potvrdily téměř u 30 tisíc lidí nad 65 let. Nyní tvoří senioři 14 procent lidí s covidem-19. Osoby nad 75 let pak představují 6,5 procenta nakažených.

Podle nového ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jsou antigenní testy sice méně přesné, ale pro pravidelné testování tam, kde je populace více promořená, jsou výhodné. „Je snaha je používat i u praktických lékařů. Zatím jich je ale jenom dva miliony, objednáno bylo deset milionů,“ řekl včera na tiskové konferenci novinářům.

Podle statistik roste počet domovů, kde se nákaza objevila. Je jich více než 150. Přibývá také nakažených seniorů i mimo tato zařízení, a to v průměru o 1700 denně.

Senioři jsou podle odborníků nejvíce ohroženi vážným průběhem nemoci a tvoří také naprostou většinu z více než tří tisíc lidí, kteří nemoci podlehli. Experti ale upozorňují na to, že věk sám není tak významným rizikovým faktorem jako zdravotní stav. Starší lidé mají obvykle více chronických nemocí, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo obezita.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, COVID-19, testování, senioři, nemoc, infekční onemocnění, Jiří Horecký, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Asociace poskytovatelů sociálních služeb České republiky, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, ANO 2011, pandemie c

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V domovech pro seniory se na koronavirus začne testovat ve středu. Výsledky testů budou známy do 15 minut  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.