Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Uzdravených přibývá rychleji než nakažených. Šíření koronaviru zpomaluje

Za neděli přibylo v Jihočeském kraji 74 nových případů koronaviru. To potvrzuje aktuální klesající trend počtu nakažených. Nedělní číslo je nejnižší od začátku října. Během stejného dne se uzdravilo celkem 224 nemocných. Podle ředitelky krajské hygienické stanice je na místě radost mírnit.

„Tak nízký nedělní přírůstek jsme měli naposledy na začátku října, kdy 4. října bylo 76 nově potvrzených. Není možné nižší výskyty posledních dnů přeceňovat, musíme zůstat na zemi a dodržovat nastavená pravidla, protože velká část populace se s infekcí dosud nesetkala a je tedy vnímavá, ale i celorepubliková čísla v evropském kontextu dat ECDC ukazují trend pozvolného trvalého poklesu v naší zemi,“ shrnula v neděli večer Kvetoslava Kotrbová.

Počet aktuálně pozitivních v kraji v neděli klesl na 5108. „Tento stav jsme v kraji měli naposledy kolem desátého října,“ dodala Kotrbová.

Předčasnou radost brzdí také ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Česko bude podle něho pravděpodobně bojovat s návraty koronavirové epidemie v období vrcholného rozšíření respiračních onemocnění v lednu či únoru.

Dušek v Otázkách Václava Moravce uvedl, že v příštích týdnech může nastat relativní stabilita v nárůstu počtu diagnostikovaných. Za týden či dva by se podle něj mohlo podařit to, že systém trasování a chytré karantény zachytí všechny výskyty nového typu koronaviru. „Ale epidemie neskončí, my zbrzdíme její rychlost, ale nezastavíme ji a nezničíme,“ uvedl. Virus způsobující onemocnění covid-19 v Česku zůstane a zřejmě "si nenechá ujít" i období, ve kterém pravidelně útočí onemocnění dýchacích cest s největší silou, dodal Dušek.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, koronavirus, hygiena, KHS, Kvetoslava Kotrbová, COVID-19, Krajská hygienická stanice, Ladislav Dušek, Jihočeský kraj, nemoc, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uzdravených přibývá rychleji než nakažených. Šíření koronaviru zpomaluje  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.