Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pátý stupeň PES. Co se od zítra v Česku mění?

Kvůli narůstajícímu počtu nakažených koronavirem přejde zítra Česká republika do nejvyššího možného stupně protiepidemického stupně PES. S tím se mění nařízení vlády, která omezují provoz obchodů, služeb, škol, ale i volný pohyb lidí. Co všechno od zítra platí?

Volný pohyb

V pátém stupni protiepidemického systému PES se mohou na veřejně přístupných místech pohybovat lidé v počtu maximálně dvou osob. Cestovat je možné do zaměstnání, k obstarání základních životních potřeb (potraviny, léky, hygienické potřeby nebo krmivo pro psy), a to pro sebe, ale i blízké osoby nebo v rámci dobrovolnictví či sousedské výpomoci.

Výjimku mají cesty do zdravotnických zařízení nebo za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí. Svatby, pohřby a bohoslužby jsou povoleny za maximální kapacity 10 procent míst k sezení.

Lidé mohou vyrazit do přírody, parků nebo na vlastní chaty či chalupy. Vycestovat z České republiky je také možné.

Začíná platit zákaz nočního pohybu venku, a to od 21 hodin večer do 5 hodin ráno. Výjimkou jsou cesty do zaměstnání a zpět, cesty spojené s výkonem povolání, cesty k zajištění bezpečnosti a pořádku, řešení krizové situace, ochrany zdraví, veřejné hromadné dopravy, zásobování a rozvážkové služby, poskytování zdravotní nebo sociální péče neodkladné cesty z důvodu ochrany života, zdraví či majetku. Povoleno je také venčení psů, a to do vzdálenosti 500 metrů od domu. Na Silvestra neplatí žádná výjimka.

Restaurace a ubytování

Všechny restaurace musí být zavřeny, mohou ale využít prodeje z výdejních okének, a to v době od 5 hodin ráno do 21 hodin večer. Omezen je ale prodej alkoholických nápojů, které se nesmí na veřejnosti ani konzumovat.

Zakázány jsou také ubytovací služby za účelem soukromé a rekreační cesty.

Maloobchod

Všechny prodejny, maloobchodní, ale i řetězce, mohou prodávat pouze nezbytné zboží. Výjimku mají prodejny potravin, čerpací stanice, lékárny, prodejny zdravotnických pomůcek, hygienického zboží a kosmetiky.

Otevřeny mohou zůstat květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny domácích potřeb, železářství a prodejny se zbraněmi a střelivem, autoservisy. Obchody mohou mít otevřená výdejová okénka pro zboží, které si lidé objednají přes internet.

Všechny vyjmenované obchody mohou mít navíc otevřeno i v neděli.

Služby

Zavřít musí od zítra také kadeřnictví a kosmetické salony. Omezení platí také pro vnitřní sportoviště, bazény a welness, pokud nejsou součástí zdravotnických zařízení. Po několika dnech musí znovu zavřít všechny lyžařské areály.

Uzavřená musí být také kasina, herny, muzea, galerie, divadla a kina.

Návštěvy ve speciálních zařízeních

Ve všech zdravotnických a sociálních zařízeních platí úplný zákaz návštěv. Stejně tak jsou zakázány návštěvy ve věznicích.

Do lázní mohou lidé vyrazit pouze ze zdravotních důvodů. Na jednom pokoji je ale omezen počet pacientů.

Sport

Pokračovat mohou profesionální soutěže, ale bez diváků a ve specifickém režimu. Amatérské soutěže jsou zakázány.

Venku mohou lidé sportovat maximálně ve dvou lidech.

Školy

Vyšší stupeň se dotkne také provozu škol. V pondělí 4. ledna se do školních lavic vrátí pouze žáci prvních a druhých ročníků základních škol a mateřských a speciálních škol. Všechny ostatní ročníky a školy musí fungovat distančně.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky PES, protiepidemický systém, nařízení, vláda, koronavirus, Česko, Protiepidemický systém České republiky, obchod, návštěva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Salava

Také nechápu proč nesmím jit po vesnici v 23hodin?Kčemu to je dobré,když stejně nikoho neptkám,tak jak s enakazím,Bohužel od rodičů vím co bylo za Hitlera tako platilo zakaz vycházeni,ale to byli třeba nálety bombardováni dneska znás vladá zradců dělá pokusný krrálíky.Babiš kecal v TV Nova jak cíti s podnikateli jo a že je nechá na holičkách to nepřizná tuhle jak s eto uvolnilo šel jsem ke kadeřnici neb už ty vlny nešli učesat,ta mi viprávěla co je to ,když se živí sama šla jsem do krámu a koukám tohle by děti chtěli ale nemám na to.Tak jinak vám přeji do Nového roku jen samé dobré zprávy těch havarijí atd už j edosti.

Sobota, 2. ledna 2021, 11:22Odpovědět

Dušan Srbecký

Drbno když už chceš informovat, tak si zjisti relevantní informace. Například ubytovací služby nejsou zakázány. Jsou pouze omezeny. Ubytovávat lze v případě pokud se jedná o pracovní pobyty: https://covid.gov.cz/situace/obchod-sluzby/ubytovani

Neděle, 27. prosince 2020, 09:35Odpovědět

Pátý stupeň PES. Co se od zítra v Česku mění?  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.