Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj představil jihočeský systém očkování. Klíčem mají být velká očkovací centra

Jihočeský kraj dnes představil vlastní strategii pro očkování proti covidu-19. Její nezbytnou součástí jsou podle vedení kraje velká vakcinační centra, která by zvládla očkovat až 1000 lidí denně. Nejdůležitější bude podle hejtmana Kuby naočkovat co nejvyšší počet lidí z rizikových skupin, v co možná nejkratším čase.

„Chceme-li naočkovat co nejvyšší počet lidí v co nejkratším čase, tak samotné píchnutí jehly je to nejsnadnější. Mnohem důležitější budou věci jako logistika nebo komunikace. A bez vysokoprůtokových vakcinačních center to nepůjde,“ řekl dnes na tiskové konferenci hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Cílem strategie, kterou Kuba představil, je podle něj snížit úmrtnost na covid-19, zabránit přetížení zdravotního systému, a také jeho stabilizace. K tomu je nutné naočkovat v co nejkratším čase co nejvíce lidí z rizikových skupin. Tedy seniory nad 60 let.

Těch žije v jižních Čechách podle hejtmana zhruba 174 tisíc. V součtu s další skupinou obyvatel s rizikovými faktory jde zhruba o 200 tisíc lidí. „To znamená zhruba 400 tisíc vakcín, které bychom rádi zvládli během března až června. A pak logicky dojdeme k tomu, že musíme denně očkovat čtyři až šest tisíc lidí v kraji, a to není možné udělat v žádné jihočeské nemocnici. Musíme udělat vysokoprůtoková vakcinační centra, kde budeme moct očkovat v jednom místě až 1000 lidí denně. A ta místa musí být ve všech okresech,“ řekl.

Vakcinační týmy

Takové centrum by mělo vzniknout například v pavilonu T na budějckém výstavišti kolem 20. ledna, kdy by začal „testovací“ provoz. V centrech by byly nejméně dva vakcinační týmy, které by tvořili tři administrativní pracovníci, dvě sestry a jeden lékař. Spolu s dalšími pracovníky by jednu vakcinační jednotku tvořilo zhruba 18 pracovníků.

Ti by měli být z řad zdravotníků z jihočeských nemocnic. „Budeme určitě využívat zdravotníky z jihočeských nemocnic, budeme chtít ale určitě zapojit také Český červený kříž nebo dobrovolníky, kteří zvládnou administrativní práci,“ popsal Kuba.

Projekt vakcinačních center podporuje i ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek. Podle něj má projekt řadu výhod. „Pokud by takové centrum nebylo, tak nemocnice není schopna zvládnout očkování. Například musíme počítat s tím, že v každou chvíli bude ve vakcinačním centru 80 lidí, kteří musí na místo přijet. A naše nemocnice, a myslím si, že ani žádná jiná, nemá parkoviště s takovou volnou kapacitou," uvedl Šnorek.

Systém evidence

Velmi důležitý bude podle hejtmana také systém evidence zájemců o očkování a jejich následné pozvání na konkrétní termín očkování. Ten by měla zítra představit vláda. „Není možné, aby byl tento systém totožný se systémem na testování na koronavirus. Ideálně se nám jeví vytvoření waiting listu, ze kterého jsou zájemci zváni na základě věku, rizikové diagnózy a dalších kriterií,“ popsal. Podobný model funguje například v Izraeli.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky koronavirus, očkování, očkovací centra, vakcinační strategie, Jihočeský kraj, Martin Kuba, očkovací centrum, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, Izrael

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj představil jihočeský systém očkování. Klíčem mají být velká očkovací centra  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.