Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vláda asi upraví seznam nezbytného zboží, které lze prodávat

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) příští týden asi upraví seznam nezbytného zboží, které mohou nabízet obchody. Zachovat chce pravidlo, že velké obchody nesmí prodávat zboží, na které se specializují malé prodejny, které mají kvůli opatřením proti covidu-19 zavřeno.

Od 27. prosince lze v supermarketech prodávat jen výrobky povolené i pro prodej v malých obchodech. Lidé tak smí nakupovat například potraviny, pohonné hmoty, drogerii, léky, krmiva či brýle. Opoziční politici v té souvislosti kritizují, že podle aktuálního seznamu je třeba v případě obuvi nutné spoléhat na internetové obchody, zato kamenné prodejny mohou nabízet například zbraně a střelivo.

Blatný dnes řekl, že si kabinet uvědomuje, že se seznam nezbytných věcí proměňuje mimo jiné v souvislosti s tím, jak se mění roční období. „V rámci úpravy PES, kterou plánujeme příští týden, bude upraven i tento seznam. Budou tam zahrnuty pravděpodobně například papírnické výrobky. Je to potřeba kvůli dětem do škol," řekl.

Na nerovnost podmínek pro prodej v supermarketech a malých obchodech upozorňovala při podzimní vlně epidemie opozice. Vadilo jí, že supermarkety nabízely i zboží ze sortimentu drobných prodejen, které musely zůstávat zavřené. Blatný chce, aby ani po změnách nevznikaly konkurenční výhody. „Bude to pro všechny. Pokud povolíme například papírnické výrobky v hypermarketech, musí je být možnost prodávat i mimo ně. Ta spravedlnost bude zachována," uvedl.

Řetězce vítají avizovanou úpravu seznamu povoleného zboží 

Obchodní řetězce vítají úpravu seznamu zboží, které lze prodávat. S návratem nejmenších dětí do škol totiž vzrostla poptávka po papírenských produktech. Vzhledem k počasí je zájem i o hrabla, rukavice nebo čepice. Vyplývá to z ankety ČTK mezi obchodními sítěmi. Například společnost Tesco na základě opakovaných požadavků zákazníků, které považuje za odůvodněné, některé produkty po prosincovém omezení do prodeje již vrátila, uvedl dnes její mluvčí Václav Koukolíček.

„Vnímáme jako pozitivní, že vláda bude příští týden upravovat seznam povoleného zboží, pro naše zákazníky čím dříve, tím lépe. Seznam je už zastaralý a potřeby se mění, školáci se vrátili do školy, nasněžilo a s tím vyvstávají nové potřeby například na vybavení dětí," uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Pro obchodníky podle něj není snadné za vládu před zákazníky obhajovat opatření a vysvětlovat, jak v boji proti koronaviru pomůže například zapáskované papírnictví. Albert podle něj ale do prodeje žádné zboží, které dříve zapáskoval, nevrátil.

Plánované změny vítá i Globus, který však podle své mluvčí Lutfii Volfové zpět do nabídky zařadil zboží, které je potřeba koupit, jakmile doslouží. Týká se to podle ní například ponožek nebo spodního prádla.

Tesco podle Koukolíčka dodržuje platná opatření a prodává jen sortiment patřící mezi základní potřeby ve smyslu protiepidemických opatření systému PES a nejvyššího pátého stupně rizika. Z hygienických důvodů tak již vrátilo do prodeje spodní prádlo a ponožky, z důvodu péče o kojence a děti oblečení a obuv pro děti do sedmi let. Pyžama a župany má znovu dostupné z důvodu zvýšených požadavků starších lidí, kteří jsou hospitalizováni nebo jsou umístěni v domech pro seniory. Prodává také papírenské potřeby pro školáky a práci z domu. K dispozici kvůli počasí jsou i šály, rukavice a čepice, stejně jako hrabla. „Sáňky a boby jsou ale i nadále za páskou," dodal Koukolíček.

Řetězec Kaufland podle své mluvčí Renaty Maierl na konci prosince podle nařízení vlády omezil prodej určitého sortimentu a dál má prostor s tímto zbožím vymezený páskou. „Pokud vláda nařízení upraví, přizpůsobíme tomu i prodej sortimentu v našich prodejnách," dodala.

V České republice od 27. prosince platí pátý stupeň systému PES. Otevřené mohou být jen vybrané prodejny jako potraviny, lékárny, drogerie, optiky, galanterie či květinářství. Možný je prodej jen základních potřeb.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky vláda, PES, koronavirus, nařízení, obchod, Jan Blatný, ANO 2011, Protiepidemický systém České republiky, Tesco, Albert Česká republika, Kaufland, Globus, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda asi upraví seznam nezbytného zboží, které lze prodávat  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.