Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tvrdá opatření do března, roušky do léta. Bývalý ministr Prymula předpověděl další vývoj

Tvrdá opatření proti šíření koronaviru budou trvat do března, roušky bychom mohli odložit o letních prázdninách. V rozhovoru pro portál Novinky.cz o tom dnes promluvil poradce premiéra Andreje Babiše (ANO) a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Prošel jsem si zkouškou ohněm, říká bývalý ministr Adam Vojtěch. Účast v komunální politice nevylučuje

Asi jen těžko budete hledat někoho, kdo na vás v loňském roce promlouval z televizní obrazovky častěji. Dnes už bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se stal pro Česko symbolem začátku koronavirové krize, když veřejnosti oznamoval...

„Když se podíváme na situaci v celé Evropě, tak zatím panuje poměrně velká opatrnost, minimálně co se týče těch chladnějších měsíců. Někdy do března, počátku dubna není asi možné očekávat nějaké výraznější rozvolnění, a to ani ve smyslu, že by se už nepoužívaly roušky,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz Roman Prymula.

Plošně bychom mohli podle něho roušky odložit v druhé polovině roku. „Myslím si, že plošné nošení roušek může skončit o prázdninách. Postupně je asi budou nosit lidé, kteří budou chtít eliminovat to riziko nákazy, nenechali se očkovat nebo nemohou se nechat očkovat. Ale myslím si, že už to skutečně nebude ani zdaleka v takovém masovém měřítku jako tomu je teď,“ dodal.

Index PES k dnešku klesl na 70 bodů ze sta. V sobotu byl o dva body výše. Čtvrtý den je ve čtvrtém stupni. Za snížením indexu je pokles nákaz koronavirem mezi lidmi od 65 let. Opatření proti koronaviru v Česku, která se s využitím indexu řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni a ministerstvo zatím změnu nechystá.

Vedle čtrnáctidenního průměru nakažených mezi seniory na 100 tisíc obyvatel se snížil mírně také podíl hospitalizovaných, u nichž se nemoc covid-19 prokázala až v nemocnici. Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se nepatrným poklesem dostalo na 0,68. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, nadále roste průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz | Zdroj Novinky.cz

Štítky vláda, koronavirus, opatření, roušky, Roman Prymula, rouška, COVID-19, Andrej Babiš, ANO 2011, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Eny Rajská

Pan plukovník selhal jako člověk i jako profesionál .. tvrdý a nesmlouvavý, přísný, dal si záležet, aby z něho byl cítit vojenský dril .. bohužel všechna svoje opatření a nařízení porušil on sám a není třeba to bagatelizovat, zlehčovat .. člověk na jeho pozici, už bývalé, si nesmí dělat co ho napadne a ještě se společensky naprosto znemožnit pachtováním s tak provařeným politikem, jako je Faltýnek ...

Neděle, 17. ledna 2021, 20:09Odpovědět

Franta Lopata

Prymula je magor, copak někdo ty hadry nosí? Venku tak jeden z deseti a v obchodech tak 1/3 lidí :D. A v práci nikdo. Já když ráno nakládám na rampě, tak je tam sto lidí - řidiči, skladníci, lidi z kanclu - dispečeři a nikdo žádnej hadr nemá. A ať vykládám v jakýkoliv firmě, tak nikde nikdo taky žádnej hadr nenosí, tak co ten idiot mele? Ať se jde někdy podívat mezi lidi, pak možná pochopí, že jim na ty opatření téměř všichni serem. Ať si ten hadr nosí, když ho to baví, ale mně nikdo nikdy žádnej hadr na hubu nenacpal a nenacpe. Nikdy a nikde.

Neděle, 17. ledna 2021, 19:22Odpovědět

Robert Šišma

Nato zapoměn že ti někdo bude nosit hadr na tlamě do léta.Ani náhodou.

Neděle, 17. ledna 2021, 18:55Odpovědět

Jolana Švecová

Je to všechno o nás o lidech,kdyby jste se každý nad sebou zamysleli. Všichni dělají chyby a Prymula je jediný, který když něco řekl, tak tomu tak bylo..byl jediný, který nás na jaře zachránil a i lidi měli jiný přístup a teď všichni to jen podceňují a tím prodlužují tuto zkázu lidstva.

Neděle, 17. ledna 2021, 16:10Odpovědět

Petr Chejn

Co má tenhle . ten vygumovanec ,co do toho co kecat ??!!

Neděle, 17. ledna 2021, 15:40Odpovědět

Tvrdá opatření do března, roušky do léta. Bývalý ministr Prymula předpověděl další vývoj  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.