Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vakcín je málo, kraj musí přerušit očkování, říká hejtman. V řadě dalších krajů je podle něho situace podobná

Předseda Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) nesouhlasí s vyjádřením ministra zdravotnictví Jana Blatného za (ANO), že kvůli nedostatku vakcín není třeba přerušit očkování proti covidu-19. V jižních Čechách to podle Kuby bude nutné, a v řadě dalších krajů je situace podobná. Případné přerozdělování vakcín mezi kraji považuje Kuba za racionální, musí to ale koordinovat ministerstvo zdravotnictví, řekl včera v České televizi (ČT).

V jižních Čechách se kumulativně od začátku pandemie loni na jaře prokázala nemoc u 52 079 lidí. Vyléčených je 45 997. Od loňského března v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo v kraji 848 lidí.

Diskusi o stavu očkování proti novému koronaviru dnes rozvířilo vyjádření mluvčí ministerstva zdravotnictví, že resort kvůli nedostatku vakcín doporučuje přerušit na dva týdny očkování první dávkou a pozastavit rezervace. Blatný ale posléze uvedl, že situace s nedostatkem vakcín není tak vážná, aby bylo třeba očkování úplně přerušit.

"Na rovinu říkám, ať se přijede podívat do jižních Čech, tady je ten nedostatek takový, že se musí přerušit očkování," reagoval na ministrova slova Kuba. Situace v řadě krajů je podle něj velmi podobná. "Je faktem, že v téhleté chvíli spousta krajů, stejně jako my, nemá vakcíny na to, aby otvírala nové termíny. To je prostě fakt," řekl jihočeský hejtman ČT.

"Pro kraje je velmi problematické se pohybovat v prostoru, kdy jeden týden čekají vakcín šest krabic a dostanou tři, druhý týden taky," prohlásil také jihočeský hejtman. "My už jsme opravdu v téhleté chvíli v situaci, kdy taktak zvládneme přeočkovat druhé termíny abychom nenarušili termín 21 až 28 dní," dodal.

Případnou redistribuci vakcín mezi kraji by Kuba považoval za správnou a racionální úvahu. Některé kraje by díky tomu mohly přeočkovat alespoň lékaře a zdravotníky druhou dávkou. Přerozdělování vakcín ale musí podle Kuby řídit ministerstvo. "Protože my si mezi sebou jako kraje v žádném případě nemáme ambici přebírat vakcíny," uvedl hejtman.

Dodal, že od nové koordinátorky očkování na ministerstvu zdravotnictví Kateřiny Baťhové kraje očekávají především to, že budou vědět kolik vakcín dostanou a kdy. "Tu informaci bohužel máme každou chvíli změněnou," postěžoval si Kuba, a dodal, že chyba je na straně dodavatele vakcín, společnosti Pfizer, která mění velikost dodávek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, očkování, kraje, Jihočeský, vakcína, Martin Kuba, Jihočeský kraj, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Jan Blatný, ODS, ANO 2011, Asociace krajů České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vakcín je málo, kraj musí přerušit očkování, říká hejtman. V řadě dalších krajů je podle něho situace podobná  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.