Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Očkování na jihu Čech zatím podstoupilo asi 25 tisíc lidí

Očkování proti koronaviru v Jihočeském kraji zatím podstoupilo přibližně 25 tisíc lidí. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) je ohrožen předpoklad, podle kterého by do konce června mělo vakcínu dostat 70 procent dospělé populace. Důvodem je stále se snižující počet dávek na očkování, které krajům distribuuje stát. Kuba to dnes řekl novinářům před zasedáním jihočeského zastupitelstva.

"My jsme připraveni, máme dostatečnou kapacitu ve velkokapacitních očkovacích centrech a dokázali bychom naočkovat do prázdnin 70 procent dospělé populace Jihočeského kraje. Pokud nám ale stát a Evropská unie není schopna dodat vakcíny, tak to prostě stihnout nemůžeme," uvedl Kuba.

Dodal, že distribuce vakcín je velmi nepřehledná a často se mění termíny i množství. Podle něj současný počet očkovaných není dramaticky nízký. Mnohem horší perspektivu však vidí pro nejbližší týdny. "Teď ještě ve skluzu nejsme, protože jsme si byli vědomi, že ze začátku budou dávky chodit v menším objemu. Pro nás je velmi nepříjemné, že nám stát například na příští týden slíbil 5000 dávek od Moderny. Ale následně jsme se dozvěděli, že to bude jen polovina a nebude to příští týden ale o týden později. To je situace, ve které se nedá nic plánovat," řekl hejtman.

Očkování v Jihočeském kraji zatím podstoupili především zdravotníci v nemocnicích. Další skupinou jsou klienti a zaměstnanci pobytových sociálních služeb. "Kromě toho už očkování podstoupilo dalších asi 3500 seniorů ve věku nad 80 let," řekl vedoucí zdravotnického odboru krajského úřadu Petr Studenovský.

Očkovací strategie podle Kuby sníží úmrtnost na koronavirus, zabrání přetížení zdravotního systému a postupně vytvoří kolektivní imunitu, která vzniká v momentě, kdy si protilátky vytvoří přibližně 60 procent lidí. Jihočeský kraj má přibližně 660 tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, koronavirus, očkování, Jihočeský, Jihočeský kraj, Česko, Kuba, vakcína, Martin Kuba, ODS, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Očkování na jihu Čech zatím podstoupilo asi 25 tisíc lidí  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.