Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Další kroky zvážíme až po jednání s vládou. Chceme vědět, jak budou postupovat, řekl Kuba

Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby musí vláda upřesnit, jak chce od pondělí bojovat s pandemií koronaviru. Na základě toho se kraj rozhodne, jak bude dál postupovat. Kuba dále uvedl, že všechny nástroje v boji proti pandemii má v ruce vláda a bylo by naivní myslet si, že je mají hejtmani jednotlivých krajů.

„Dneska jdeme na jednání s vládou a chceme od nich slyšet, jaké nástroje k boji s pandemií chce použít. Ty nástroje má v ruce vláda, bylo by úplně naivní myslet si, že je mají v ruce hejtmani. Protiepidemická opatření nařizovat nemohou,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS). 

Jestli je Jihočeský kraj připraven vyhlásit stav nebezpečí Kuba neřekl. Uvedl, že vše bude záviset na odpoledním jednání. „Velmi varuji před nějakým výkladem, že stav nebezpečí znamená, že hejtman rozhoduje o tom, co je a není otevřeno. To musí udělat ministerstvo zdravotnictví a krajská hygienická stanice. Hejtmani do toho mohou vstoupit pouze na základě krizového zákona, který je ale spíše koncipován na odstraňování živelných katastrof a podobně,“ dodal.

I přesto už někteří hejtmani avizovali, že jsou připraveni stav nebezpečí vyhlásit. Jde například o Olomoucký, Karlovarský nebo Liberecký kraj. Hejtmani Moravskoslezského, Pardubického, Ústeckého či Zlínského kraje dnes oznámili, že vládu požádají o nové vyhlášení nouzového stavu. V takovém případě by vláda podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) jejich žádosti pravděpodobně vyhověla.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Martin Kuba, Jihočeský kraj, koronavirus, nouzový stav, vláda, pandemie covidu-19, ODS, Jan Hamáček, Krajská hygienická stanice, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další kroky zvážíme až po jednání s vládou. Chceme vědět, jak budou postupovat, řekl Kuba  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.