Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Shromažďování až dvaceti lidí? Nový ministr posoudí, zda setkávání opět neomezit

Od pondělí má začít platit, že se může setkat až 20 lidí venku a deset uvnitř. To se však nelíbí novému ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi (za ANO). Ten se už v pátek nechal slyšet, že o víkendu rozhodne, zda nevrátit omezení shromažďování lidí třeba na venkovních sportovištích zpátky na dva.

Arenberger v České televizi vysvětlil, že stanovisko vzniklo v první polovině tohoto týdne a neměl možnost ho ovlivnit. Nyní bude záležet na rozhodnutí právníků. Podle pandemického zákona pak rozhodnutí musí do 48 hodin schválit vláda.

„Přemýšlíme o tom, že bychom se během víkendu vrátili ke stanovisku, které je opravdu z medicínského hlediska lepší a budeme respektovat to, co chce skupina MeSES, že to bude tak, jak je to teď. To znamená dva lidé uvnitř, dva venku. A uvidíme, jak se na tom dohodnou právníci,“ řekl v pátek České televizi.

Nový ministr zdravotnictví během pátku řekl, že větší shromažďování může být riziko. Z lékařského hlediska souhlasí se stanoviskem Mezioborové skupiny pro epidemické situace. Skupina vedená epidemiologem a členem Rady vlády pro zdravotní rizika Petrem Smejkalem upozornila na to, že umožnění setkávání až deseti lidí uvnitř a 20 venku může být epidemickým rizikem. Omezení shromažďování považuje za jedno z neúčinnějších opatření proti šíření epidemie nového typu koronaviru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz | Zdroj Česká televize

Štítky vláda, koronavirus, opatření, Petr Arenberger, ANO 2011, Česká televize, pandemický zákon, Petr Smejkal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Shromažďování až dvaceti lidí? Nový ministr posoudí, zda setkávání opět neomezit  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.