Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hejtmani odmítají, aby si kraje a školy zajišťovaly testy pro školáky

Asociace hejtmanů dnes odmítla úvahy, že by antigenní testy na covid-19 pro školy měly zajišťovat školy nebo kraje. Stát zřejmě antigenních testů pro školáky nebude mít od 10. května dost kvůli problémům s tendrem na testy do škol. Stanovisko hejtmanů sdělil médiím předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Návrh ministerstva zdravotnictví, aby si školy zajistily testy samy, označila asociace za scestný.

Správa státních hmotných rezerv (SSHR) v pondělí oznámila, že zrušila tendr na 5,6 milionu antigenních testů do škol. Ani jeden ze čtyř zájemců podle předsedy SSHR Pavla Švagra nesplnil zadávací podmínky. Současné zásoby testů ve školách stačí podle zástupců škol asi do konce příštího týdne.

Mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová uvedla, že situaci od pondělního odpoledne intenzivně řeší. „Snažíme se o to, aby ministerstvo zdravotnictví urychleně upřesnilo specifikace a zakázka mohla být Správou státních hmotných rezerv vypsána znovu," uvedla. Úřad podle ní již dříve upozorňoval na to, že centralizovaný nákup může mimo nouzový stav znamenat problém, což se nyní ukázalo.

Stejně tak na možný problém upozorňoval jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba. „S výběrovým řízením na dodávky testů pro školy to dopadlo přesně tak, jak jsme předpokládali a opakovaně jsme na to riziko upozorňovali. Stát nebyl schopen vysoutěžit dodavatele a od 10. května nebude mít čím testovat žáky ve školách. Pokud v této chvíli argumentuje ministerstvo tím, že školy si mohou nakoupit ty testy samy, tak je to naprosto nesmyslné. Stát nebyl schopen situaci vyřešit za posledních několik týdnů, a je naprosto iluzorní, že kraje a školy teď budou narychlo soutěžit desítky tisíc testů,“ uvedl.

Zavedení citlivějších PCR testů

Nyní se děti z prvního stupně základních škol, které chodí do školy v rotačním systému ob týden, testují ve škole dvakrát týdně antigenním testem. Ministerstvo zdravotnictví mluví o možnosti nejdřív od června začít přecházet na citlivější PCR testy. Za první týden bylo pozitivních 302 z asi 610 testů testů u dětí ve školách, tedy asi 0,6 promile.

„Nemáme teď vůbec jistotu, jak to testování teď bude probíhat a jako hejtmani odmítáme, aby školy byly vystaveny povinnosti teď rychle během týdne zařídit soutěž, kterou nebyl schopen zorganizovat stát. Řeči o zavedení PCR testů jsou sice hezké, ale stát dodnes neřekl, jestli na tak masivní testování všech škol reálně existují kapacity a co by to ekonomicky znamenalo. Opakovaně se jako Asociace krajů snažíme, aby tohle bylo jasně řečeno," uvedl Kuba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky školy, testování, koronavirus, testy, Martin Kuba, Správa státních hmotných rezerv, rychlý antigenní test, Asociace krajů České republiky, ministerstvo zdravotnictví, ODS, Pavel Švagr, PCR Test, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmani odmítají, aby si kraje a školy zajišťovaly testy pro školáky  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.