Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Návraty z dovolených ovlivňují covidové statistiky. Ze zahraničí si onemocnění přivezla třetina nově nakažených

V Jihočeském kraji přibylo za pondělí a úterý čtrnáct nových případů koronaviru. Ve statistikách se podle hygieniků začínají projevovat návraty z dovolených. Třetina pozitivních si nákazu přivezla ze zahraničí. Počet aktivních případů v kraji tak vzrostl na jednačtyřicet.

„Třetinu všech dnešních případů představují dovezená onemocnění z dovolených v Turecku, případně Bulharsku. Je jasné, že importovaná onemocnění, především návraty z dovolených, budou v příštích týdnech zvyšovat rizika přenosu i u nás, tady bohužel vidím jistou paralelu s loňským rokem, kdy konec června byl klidný, a v červenci začala onemocnění přibývat,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Ta zároveň prosí občany, kteří se vydávají i do zemí s vyšším rizikem nákazy, aby se chovali rozumně a při návratu splnili své povinnosti, především se nechali otestovat, pokud nejsou očkováni nebo onemocnění neprodělali. „Podrobné informace včetně zařazení jednotlivých zemí do skupin podle míry rizika, takzvaný cestovatelských semafor, najdou na stránkách Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva zahraničí nebo našem webu,“ dodává.

Aktuálně je v kraji jednačtyřicet nakažených osob. „Nulový výskyt mají Táborsko a Jindřichohradecko, po jednom Písecko a Českokrumlovsko, na Strakonicku vzrostl počet aktivních případů na pět a na Prachaticku na čtrnáct, tam dnes přibylo šest nových případů především z okolí Stach a dalších obcí Šumavy. Českobudějovicko kleslo na dvacet,“ doplňuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, onemocnění, covid-19, nákaza, KHS, hygiena, dovolená, nemoc, Kvetoslava Kotrbová, Turecko, Krajská hygienická stanice, Bulharsko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návraty z dovolených ovlivňují covidové statistiky. Ze zahraničí si onemocnění přivezla třetina nově nakažených  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.