Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj otevřel velkokapacitní centrum na PCR testy. Denně otestuje až dva tisíce lidí

Jihočeský kraj dnes otevřel na českobudějovickém výstavišti nové velkokapacitní centrum, kde bude testovat na koronavirus. Denně zvládne nové centrum v pavilonu T2 otestovat až 2000 lidí. Zvýšením kapacity se Jihočeský kraj připravuje na možný nápor testování v souvislosti s nakažlivější variantou koronaviru omikron.

Nové testovací centrum otevřel kraj dnes na českobudějovickém výstavišti v pavilonu T2 naproti očkovacímu centru. Díky tomu bude možné navýšit kapacity testů, které by v souvislosti s variantou omikron nemusely stačit. Testovat se zde budou očkovaní lidé, a také ti, které na testy pošle lékař nebo hygienická stanice. „Jsme hlavně připraveni na to, testovat děti, které se budou vracet do škol. Chceme také, abychom měli dostatečnou kapacitu pro testováni kritické infrastruktury, když jejím zaměstnancům vyjde pozitivní test, tak abychom tady mohli ověřit výsledek antigenního testu. Chceme mít připraveny testovací kapacity pro lidi, kteří mají příznaky, abychom věděli, jak je léčit, protože varianta delta vyžaduje jiný typ léčby než varianta omikron," uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Kapacitu odběrových míst navýší kraj v každém okrese. Nyní systém zvládl udělat zhruba 3500 testů denně, po rozšíření by mohlo jít podle Kuby v největší špičce až o 12 tisíc testů za 24 hodin. 

V novém centru na budějckém výstavišti budou prováděny převážně PCR testy ze slin. Podle kraje se tím ušetří počet zdravotníků, kteří musí u testů asistovat. „Znamená to méně invazivní variantu. Navíc odběr slin si zde dokáže každý udělat sám. Tím i ušetříme počet zdravotníků, kteří by jinak museli výtěry z nosu provádět," vysvětlil hejtman. Centrum by podle něj mělo fungovat zhruba dva měsíce, konkrétně v době největšího náporu omikronu.

Podle ředitele budějcké nemocnice Michala Šnorka bude otevírací doba centra flexibilní. „V těchto dnech jsme měli odběrové místo na parkovišti u nemocnice otevřeno od 7 do 13 hodin šest dní v týdnu. V následujících dnech bude provozní doba tady v centru stejná a jakmile se termíny zaplní, tak ji rozšíříme,“ popsal. Výsledky testů by podle něj měli mít lidé do 24 hodin. „Pokud je vzorek odebrán dopoledne, zpravidla je výsledek ještě ten den večer.  Nikdy to netrvá déle než 48 hodin,“ dodal.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto David Hocke

Štítky ČR, koronavirus, správa, České Budějovice, Jihočeský kraj, kongresové centrum, Krajská hygienická stanice, Martin Kuba, ODS, Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj otevřel velkokapacitní centrum na PCR testy. Denně otestuje až dva tisíce lidí  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.