Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Od 19. února bude izolace při nákaze covidem sedm dní, karantény se ruší

Od 19. února se izolace po nákaze koronavirem prodlouží z pěti na sedm dní. Po rizikovém kontaktu nebude povinná žádná karanténa. Vyplývá to z metodického pokynu hlavní hygieničky, který má ČTK k dispozici.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba jde o další krok ve zmírňování opatření, který souvisí s ukončením plošného testování ve školách a na pracovištích. „Karantény již podle našeho názoru nedávají smysl po rizikovém kontaktu v tomto období," sdělil.

Ministerstvo podle něj předpokládá, že se tak covid-19 postupně stane jedním z běžných onemocnění. „Samozřejmě při případném zhoršování situace jsme připraveni rychle reagovat a přijmout odpovídající opatření," uvedl.

Důvodem prodloužení izolace z pěti na sedm dní je podle něj právě konec testování ve firmách a školách, které by negativitu ověřovalo. „Proto považujeme za vhodnější sedm dní, což je také doba, jakou bývají doma pacienti s běžnými podobnými onemocněními," dodal.

Izolace u lidí bez příznaků bude podle pokynu končit automaticky po sedmi dnech, u lidí s příznaky pak dva dny po jejich skončení a zároveň nejméně sedm dní. Lidé, kteří budou mít opakovaně pozitivní PCR test za kratší dobu než 30 dní, do izolace nebudou muset.

Za potvrzenou nákazu se bude i nadále považovat pozitivní PCR test nebo antigenní test provedený zdravotníkem u osoby, která má zároveň příznaky. Sedm dní izolace se bude počítat ode dne následujícího po odběru vyšetřeného vzorku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, koronavirus, izolace, nákaza, karanténa, COVID-19, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od 19. února bude izolace při nákaze covidem sedm dní, karantény se ruší  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.