Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Od čtvrtka nebudou povinné respirátory ve veřejné dopravě, uvedl Válek

Od čtvrtka se zruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. V diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zároveň ale doporučil, aby veřejnost respirátory nadále nosila v prostorech s neznámými lidmi či ve špatně větraných místnostech, a to i kvůli jiným respiračním onemocněním, než je covid-19.

„Shodl se na tom Národní institut (pro zvládání pandemie), i když ne stoprocentně jednomyslně," řekl ke zrušení nařízení ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Proti byl podle něj epidemiolog Rastislav Maďar. „Můžu si to dovolit z toho důvodu, že máme klesající incidenci. Situace v nemocnicích se stále lehce zlepšuje, ale především klesá incidence pozitivních testů," řekl Válek s tím, že nastavená opatření zafungovala a že na stejný počet provedených testů je stále méně a méně pozitivních.

„Nicméně všem vřele doporučuji, pokud jsou v prostorech, kde jsou s neznámými lidmi, nebo jsou špatně větrané: noste respirátory, zvyšuje se počet respiračních chorob. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit," podotkl ministr.

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května, podle něj jde ale v tuto chvíli jen o pracovní představu. „Ještě vyčkáváme, situace tam zatím není úplně ideální. (...) Uvidíme, jak se bude vyvíjet," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky respirátory, koronavirus, omezení, Český republika, Vlastimil Válek, respirátor, TOP 09, Česká televize, Otázky Václava Moravce, Rastislav Maďar, Japonsko, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od čtvrtka nebudou povinné respirátory ve veřejné dopravě, uvedl Válek  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.