Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Shořela výrobna dřevěných briket v Řišti. U požáru byli hasiči ze třech krajů

Od půl třetí ráno zasahují jihočeští hasiči ve spolupráci s jednotkami z Plzeňského kraje a Středočeského kraje v Předmíři, části obce Řiště, kde došlo k požáru haly dřevozpracujícího závodu. Vyhlášen byl také třetí stupeň požárního poplachu. Požár byl lokalizován po páté hodině ranní, přesto bude zásah pokračovat celou neděli. Škoda je odhadnuta na třicet milionů korun.

Po příjezdu hasičů z Blatné a dobrovolných hasičů z obcí Lnáře a Metly byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Velitel zásahu povolal dobrovolné hasiče z obcí Kocelovice, Předmíř, Bělčice, Blatná a Záboří. Požár v tu dobu ničil výrobnu dřevěných briket. Naštěstí se hasiči rovnou mohli věnovat hašení, všichni zaměstnanci již byli v tu dobu z výrobny venku.

Během hodiny ale velitel zásahu vyhlásil třetí stupeň požárního poplachu a vyžádal si v rámci mezikrajské výpomoci dobrovolné hasiče z obcí Hvožďany, Březnice a Rožmitál pod Třemšínem ze Středočeského kraje a z obcí Mladý Smolivec a Kasejovice z Plzeňského kraje. „Požár naštěstí nebyl komplikován tím, že by ve výrobně byly tlakové láhve, kanystry s benzínem nebo naftou či že by uvnitř byly uskladněna ředidla, barvy a laky,“ zmínila mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Velkým problémem pro hasiče je rozsah celého požáru. Oheň zasáhl plochu o velikosti 1300 metrů čtverečních. „Zasahujícím hasičům se podařilo před požárem uchránit obytný dům a stodolu, které stojí v bezprostřední blízkosti hořící haly. Výrobna je však požárem prakticky zničena, u objektu se propadla střecha,“ doplňuje Matějů. Požár se podařilo lokalizovat po páté hodině ranní. Nyní je pod kontrolou hasičů.

Zásah bude pokračovat i v neděli, a to patrně celý den. Do Řiště přijede těžká technika, která hasičům rozkryje požářiště a umožní jim přístup ke všem ohniskům. Na místě už jsou také vyšetřovatelé a policisté, kteří stanovili předběžnou výši škody na 30 milionů korun. Příčina požáru je zatím v šetření.

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, dobrovolní hasiči, Blatná, Lnáře, Kocelovice, Předmíř, Bělčice, Záboří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Hradecký

Co bude se zaměstnancema?

Neděle, 15. května 2016, 18:39Odpovědět

Shořela výrobna dřevěných briket v Řišti. U požáru byli hasiči ze třech krajů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.