Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kapsářů o adventu přibývá, policie nabádá ke zvýšené pozornosti

Adventní svátky bývají obdobím klidu a míru, nikoli ale pro kapsáře. V Budějcích se objevila organizovaná skupina lapků z blízkého východu. Pohybují se na místech, kde se nachází větší množství lidí – například v nákupních centrech, emhádéčku nebo na kulturních akcích. Jsou šikovní a své oběti připraví o osobní věci během několika vteřin.

Policisté popisují nejčastější chyby okradených a radí, jak o své cennosti nepřijít.

Muži často nosí peněženky v zadní kapse kalhot a ženy zase ukládají své peněženky navrch svých kabelek. To je přímo pozvánkou pro kapsáře. Peněženku, doklady, nebo jiné cennosti proto schovávejte do vnitřních kapes svého oděvu nebo až na dno kabelky nebo tašky. Vhodné je také nenosit doklady přímo v peněžence, lépe je nosit je odděleně. Rozhodně u sebe nenoste platební kartu spolu s napsaným PIN kódem. V případě krádeže platební karty okamžitě oznamte krádež na telefonní linku vaší banky a kartu zablokujte.

Mějte neustále pod dozorem své kabelky, tašky, batohy a jiná zavazadla. Častým nešvarem je pověsit si kabelku s peněženkou na nákupní košík a pustit ji z dohledu. Nesprávné je také nošení batohu na zádech, zejména v davu, kde nemáme o svém zavazadle přehled. Oznámení o krádeži kabelek, tašek, peněženek, mobilních telefonů a jiných cenností pocházejí také často od zákazníků restaurací nebo barů. Majitelé těchto věcí je nechají bez dozoru a odejdou například k baru nebo na toaletu. Kapsář potom nemusí vynaložit téměř žádné úsilí a bez povšimnutí se obohatit na váš úkor.

„V případě zjištění, že postrádáte doklady, peněženku nebo jiné cennosti, volejte Policii ČR na linku 158 nebo městskou policii na linku 156,“ radí mluvčí budějcké městské policie Věra Školková.

Městští strážníci i letos věnují kapsářům zvýšenou pozornost. Více se pohybují třeba po adventních trzích na náměstí nebo na parkovištích před velkými obchodními centry.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Budějce, krimi, policie, kapsáři, zloději, advent, peněženka, kabelka, kapsářství, České Budějovice, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapsářů o adventu přibývá, policie nabádá ke zvýšené pozornosti  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.