Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeští policisté neřeší pouze tragické události, za loňský rok zažili i kuriozní výjezdy

Většina lidí si představuje práci policistů jako honičky v autech, dobývání vrahů v bytech nebo osvobozování rukojmí v bankách. Občas se ale strážci zákona stávají součástí příběhů, které by nevymyslel ani nejlepší scénárista. To platí i pro policisty z jižních Čech.

Zavražděný molitan, buzení labutí a počítání želviček

První policejní perlička ze začátku vypadala jako brutální vražda. „Muž z Písku v lednu oznámil na linku 158, že nalezl pytel s lidskými ostatky. Policejní hlídka však přímo na místě zjistila, že oznamovatelem je známý drogově závislý Písečák trpící bludy. V pytli byl pouze starý molitan a pantofle", vypráví policejní mluvčí Jiří Matzner.

Kromě lidí jihočeští strážci  zákona v únoru pomáhali a chránili i zvířata. Pan Karel jim totiž oznámil, že u Čejkovického rybníka jsou v ledu zamrzlé labutě. „Naštěstí policejní hlídce stačilo jen labutě probudit a ty se přesunuly do jiné, nezamrzlé části rybníka," shrnuje příběh místního ptactva policejní mluvčí.

V březnu policistům volala Jana z Tábora. Oznámila jim, že dala ráno na zahradu jedenáct želviček a ty někdo ukradl, nemůže je najít. „Policisté případ uzavřeli rychle, na zahradě všech jedenáct želviček našli a před oznamovatelkou přepočítali," vypočítává úkony svých kolegů Matzner.

Raketový systém, běženci z Vodňan a manželství na ostří nože

Přidává další neuvěřitelný příběh, tentokrát z dubna. „Lukáš oznámil, že u Čestic je umístěn maskovaný raketový systém, který ohrožuje obyvatelstvo. Policisté však na místě našli dělníky s bagrem," popisuje mluvčí policistů. Jeho kolegové prý následně zjistili, že oznamovatel byl první den v práci a kopání výkopu ho tak zmohlo, že začal mít halucinace.  

Pan Karel pro změnu oznámil, že u lesa za Protivínem poblíž autobusové zastávky je asi desítka běženců. „Policisté nakonec zjistili, že zahraniční dělníci z Rumunska jeli na svou pravidelnou pracovní směnu do vodňanské továrny," uklidňuje Jiří Matzner.

Paní Bohunka z Jindřichova Hradce si v červnu na tísňové lince stěžovala, že jí manžel vyhrožuje s nožem v ruce. Tvrdila, že se radši zamkla v ložnici. „Policisté vyrazili na místo události. Zde zjistili, že oznamovatelce je více jak osmdesát let a přes šedesát let žije se svým devadesátiletým manželem. Čas od času si vzpomene na nějakou událost z minulosti  a tu si pak vzájemně vyčítají," líčí mluvčí Jiří Matzner. Policisté situaci na místě uklidnili.

Vysvobození ze záchoda, maturující exhibicionista a ostřelovači z náklaďáku

Paní Bedřiška oznámila v srpnu kolem sedmé večer policistům na linku 158, že se jí nezdá jakýsi muž na WC strakonického nádraží. „Nakonec se zjistilo, že obsluha omylem při ukončení provozu zamkla jednoho muže na toaletách. Samozřejmě byl vysvobozen," ujišťuje mluvčí policie.

V listopadu kolem poledne měl na hlavním budějckém náměstí pobíhat nahý muž, který možná utekl z nemocnice. „Muže, který běhal po celém náměstí, měli natáčet turisté. Policisté rychle zjistili, že po náměstí skutečně běhá devatenáctiletý mladík v trenkách, nikoli však uprchlý psychiatrický pacient, ale herec z maturitního klipu," vypráví Matzner.

V prosinci pan Vladimír na linku 158 ohlásil střelbu. Doručoval zásilku v Soběslavi a prý slyšel asi tři výstřely. Také viděl velmi podezřelého muže poblíž domu, odkud slyšel rány. „Policisté okamžitě vyrazili toto oznámení prověřit. Našli další svědky, kteří rány také slyšeli, a pak i "střelce“. U prodejny Jednoty skládali uhlí. Uhlí bylo na korbě vozu zmrzlé, tak závozníci lopatami bouchali do korby. Zákrok proti ozbrojenému pachateli tak nebyl potřeba," ujišťuje policejní mluvčí.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Jižní Čechy, krimi, policie, perličky, kuriozity, rekapitulace, rok 2018, Jihočeský kraj, Písek, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeští policisté neřeší pouze tragické události, za loňský rok zažili i kuriozní výjezdy  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.