Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Majitelé barů bojují proti vyhlášce. Dodržujte noční klid a pořádek v ulicích, vyzývají zákazníky

Chceme noční Budějce. Tak se jmenuje kampaň, kterou se snaží majitelé klubů a barů v Budějcích zabránit vyhlášce, která by regulovala otevírací dobu jejich podniků. Na vině je hluk a nepořádek, který jde ruku v ruce s nočním životem v centru města.

Hlasitá hudba, hluk, nepořádek a rvačky. To jsou jedny z hlavních důvodů, kvůli kterým měla vzniknout vyhláška omezující otevírací dobu barů a podniků v Budějcích. Krok, ke kterému se chtěla radnice uchýlit, se nelíbil majitelům těchto provozoven, a proto se rozhodli zkusit problém vyřešit po svém.

„Skupina majitelů klubů a barů v centru vyzvala město ke schůzce, na které předložili koncept, jak situaci řešit,“ prozradil náměstek primátora Juraj Thoma


Plakát a zároveň samolepka, kterou budou podniky, zapojené do iniciativy, označeny.

Podniky by měly podle Thomy prostřednictvím ochranky před klubem zajistit, aby lidé nevynášeli ven sklo a nedělali na ulicích nepořádek. Stejně tak by se měly postarat o to, aby nebyl před podniky hluk. „Majitelé se také zavázali k tomu, že jejich provozovny budou zajištěné proti tomu, aby nebyla slyšet hudba hrající uvnitř. Znamená to zavřené dveře a okna. Navíc by měli mít aparatury osazené omezovačem výkonu,“ popsal Thoma.

Nejhlučnější a nejproblémovější lokality, které budou vytipovány na pravidelných schůzkách s městskou policií, budou více kontrolovány také strážníky.

ČTĚTE TAKÉ: Lidé bydlící v centru Budějc bojují proti porušování nočního klidu. Město chystá vyhlášku 

„Jsou to kroky, kterými se snažíme situaci nějak řešit. Nechceme vyhlášku, nechceme, aby v Budějcích někdo řídil, do kdy se mohou lidé bavit. Zároveň ale chápeme, že někteří se opravdu chovají jako prasata. Prostě s tou situací chceme něco dělat,“ vysvětluje jeden z majitelů baru v centru města.

Stejný názor má i oblíbená noční Restaurace U Šebestů. „Každý musí začít hledat hlavně u sebe samého. Přestaňme dělat bordel a hlučet v ulicích v době nočního klidu! Pojďme se chytnout všichni za nos. Nechceme přece, aby nás město omezovalo v tom co smíme, a co ne,“ vyzývají lidi na Facebooku.

Rozhodne se v září

Vyhláška ale ze stolu úplně smetená není. K tomuto bodu se rada města vrátí znovu v září. „Na základě navržených opatření v září vyhodnotíme, jak moc účinný tento režim je, a podle toho se rozhodne, jestli vyhláška vznikne,“ vysvětlil náměstek Thoma a dodal, že posuzování bude probíhat na základě policejních zpráv a informací od lidí, kteří bydlí v okolí. 

„Iniciativa je to hezká. Teď ještě, aby fungovala,“ reagovala na podmínky navržené majiteli podniků obyvatelka ulice Dr. Stejskala. Pokud se situace nezmění a kolem klubů a barů bude i nadále hluk, město k obecné závazné vyhlášce stejně přistoupí. Regulace otevírací doby by přitom měla platit pro různé lokality Budějc. Netýkala by se pouze centra města.

A jakou otevírací dobu by vyhláška vymezovala? „Provozovny by nesměli otevírat dříve než v 6 hodin ráno. Pokud následuje pracovní den, zavírat by se mělo ve 24 hodin, pokud je následující den volno, otevřeno bude moct být do dvou hodin ráno,“ uzavřel Thoma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky vyhláška, noční klid, České Budějovice, zábava, hluk, Juraj Thoma, centrum města, Facebook

Majitelé barů bojují proti vyhlášce. Dodržujte noční klid a pořádek v ulicích, vyzývají zákazníky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.