Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Žena nechala psa po útoku zastřelit myslivcem, dohromady se měla zbavit čtyř desítek psů, tvrdí lidé

Video, kde se dva psi vrhají na bezbranné štěně, které nakonec roztrhají, vyvolalo velkou vlnu emocí. Podle slov majitelky, která video natočila, šlo pouze o nešťastnou náhodu. Lidé ale mají na celou situaci jiný názor. Ludmila Smrčková už totiž v minulosti byla za týrání psů odsouzena.

Majitelku psů z videa, které se objevilo na Facebooku, jsme dnes poprosili o vyjádření. Podle jejích slov je na zmíněném videu jen zlomek toho, co se doopravdy stalo. „Všichni psi se znali, hráli si spolu, jedli z jedné misky a spali spolu. Když nasněžilo, vzala jsem celou smečku ven na louku a Ozyho jsem zapřáhla za boby, aby táhnul mého dvouletého syna. Dojeli jsme asi 50 metrů od chalupy, Fe-Be poskakovala vedle nás, Fatima taktéž. Najednou se ve vteřině Ozy obrátil, skočil po Fe-Be a zakousl se jí do krku. Fatima se okamžitě přidala k trhání Fe-Be. Křičela jsem na staršího syna Filipa, aby okamžitě doběhl pro malého. Poté jsem se mezi psy vrhla, ale Ozyho jsem prostě nemohla odtrhnout, byl naprosto mimo,“ popsala Smrčková.

Psa se jí prý nakonec odtrhnout podařilo, ale zaútočil i na ni a prokousl jí ruku. „Měl úplně rudé oči. V tu chvíli mi proletělo hlavou, že mě zabije,“ dodala.

Na incident jsme se zeptali Vladimíra Kössla z Animal Rescue, který už se jejím případem v minulosti zabýval a dokonce na ni podával trestní oznámení. „Situaci na videu těžko relevantně posoudit, protože není vidět začátek incidentu. Každopádně k nedorozumění může dojít i mezi psy, kteří spolu žijí delší dobu. Záleží na jejich povaze, socializaci, hierarchii uvnitř smečky, vycvičenosti a zejména na schopnostech majitele je zvládat. Zkušený a zodpovědný majitel musí vědět, co si může se zvířaty dovolit a případně učinit taková opatření, která konfliktům zabrání, nebo jejich následky minimalizují. Tím může být třeba používání náhubků, nebo venčení ve vhodně zvolených skupinách zvířat,“ uvedl a dodal, že ze záběrů je vidět, že majitelka jen zvyšuje emoční napětí mezi psy, své dítě vystavuje přímému ohrožení a navíc, namísto aby situaci řešila, si vše celou dobu natáčí.

VIDEO: Policie prošetřuje možné týrání psa, video měla natočit sama majitelka

Českobudějovičtí policisté prošetřují možné týrání psa, ke kterému mělo dojít loni v zimě. Na videu, které se objevilo na Facebooku, je vidět, jak dva psi napadají na zemi ležící štěně. Podle komentářů video natočila právě sama majitelka...

Incident navíc neměl jen jedinou oběť. Psa, který měl jako první zaútočit, nechala žena zastřelit myslivcem. O tom, že se to nesmí prý ale údajně nevěděla.

Zbavit se měla čtyř desítek psů

V případě Smrčkové se ale nejedná o ojedinělou situaci. Podle komentářů na Facebooku se měla v průběhu tří let zbavit čtyřiceti psů. „V době od roku 2013 do roku 2016 si postupně pořídila nejméně 40 psů různých plemen a věku, kterých se krátce po pořízení zbavovala. Některé z nich prokazatelně zabila,“ napsala Lenka K. I na toto má ale Smrčková vysvětlení. „Rozhodně se nejednalo o 40 psů. Devadesát procent šlo do adopce. Jen je má chyba, že jsem nějaké psy bohužel dala bez adopční smlouvy a tím vznikl celý problém, kde psi jsou,“ uvedla.

Podle našich informací byla Ludmila Smrčková 30. října roku 2017 odsouzena k 12 měsícům s podmínečným odkladem na 18 měsíců za zabití tří psů a týrání dvou psů. V době podmínky se dopustila dalšího přestupku (týrání psa). Soudkyně podmínku neproměnila a přidala pouze probační dohled. Podmínka jí končila letos v květnu. Video bylo natočeno v lednu (v době podmínky).

Odsouzení za týrání Smrčková potvrdila, nikdy by ale prý psa nezabila a s žalobou a následným trestem nesouhlasí. Na základě čeho tedy soud rozhodl o její vině ale vysvětlit nedokázala.

Případem se zabývají policisté. „Policisté z Obvodního oddělení Trhové Sviny od září letošního roku prověřují oznámení o možném týrání zvířat, konkrétně psů. V této souvislosti zajistili videozáznam, který zaslali k vyjádření Krajské veterinární správě. Videozáznam se v těchto dnech objevil s mnoha komentáři na sociálních sítích. Žádáme proto všechny svědky, kteří byli přítomni incidentu zachycenému na videozáznamu (pes bojového plemene na sněhu s dalším psem napadá a pravděpodobně i usmrcuje menšího psa), aby se přihlásili policistům na lince 158 nebo přímo na Obvodním oddělení policie v Trhových Svinech. Důležitá jsou především svědectví, která se dají hodnověrně doložit,“ uvedl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner

Štítky týrání, pes, zabití, policie, České Budějovice, Facebook, myslivost

Žena nechala psa po útoku zastřelit myslivcem, dohromady se měla zbavit čtyř desítek psů, tvrdí lidé  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.