Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Jihočeská policie objasnila přes šest tisíc trestných činů

Jihočeská policie vyšetřovala v loňském roce 9 229 trestných činů, meziročně o 368 více. Objasnila jich přes šest tisíc, což je po Zlínském kraji druhá největší úspěšnost v České republice. Jihočeské policii, která zaměstnává 2 210 lidí, chybí 150 policistů, hlavně na obvodních odděleních a dopravních inspektorátech.

Nejvíc trestných činů vyšetřovali policisté loni v okrese České Budějovice, následovalo Táborsko, nejméně jich bylo na Prachaticku. Je to dlouhodobý trend. Nejvíce bylo majetkové trestné činnosti, 1 800 krádeží.

„Zvýšil se počet trestných činů, ale dlouhá léta před tím jsme stále měli pokles kriminality. Asi nejde donekonečna, že se dostaneme na číslo nula. Když ten počet 368 vydělíme počtem dní v roce, je to jeden denně na celé jižní Čechy. Ale víme, kde nás bota tlačí, zaměříme tam pozornost. Priority na letošní rok jsou bezpečnost na silnicích, kyberprostor, drogy a hospodářská trestná činnost. Na to se budeme v letošním roce velmi dívat,“ řekl krajský policejní ředitel Luděk Procházka.

Vražd se loni na jihu Čech stalo šest, meziročně o jednu méně. Poslední dvě neobjasněné jsou z roku 2011. Loupeží bylo 73, o jednu méně než předloni, většinou pouliční, jen jedna bankovní. Policie vyšetřovala loni 30 znásilnění, o 15 méně než v roce 2018. „Spousta věcí je odložených, skutky se nestaly, oznamovatelé si to vymysleli,“ řekl náměstek krajského ředitele Miroslav Krejčí.

U hospodářské kriminality klesl meziročně počet trestných činů o 200 na 1 448 případů. Ubylo úvěrových podvodů. Jak řekl náměstek krajského policejního ředitele Roman Bláha, trvale od roku 1996 roste počet lidí, kteří si pořizují zbrojní průkaz. Loni jich v kraji bylo 27 392, registrovaných zbraní 81 955.

Jihočeská policie má podstav 150 lidí. Zaměstnává 2 210 lidí, loni přijala 85 policistů. „Nejvíc uchazečů o práci v policii přijde samo, neboť chtějí práci vykonávat. Další velké množství jsou rodinní příslušníci. Když zaměstnanec přivede policistu, který nastoupí, dostává od krajského ředitele odměnu. Náborový příspěvek policisty je 70 tisíc korun,“ řekl Procházka.

Do staveb investovala policie loni 40 milionů korun, dalších téměř 90 milionů byly peníze z EU. Náměstek krajského policejního ředitele Ivan Fanta upozornil na výcvikové středisko v Lišově na Českobudějovicku za 90 milionů korun i na nové obvodní oddělení Vodňany za 28 milionů korun.

Autoři | Foto pcr.cz

Štítky kriminalita, Jihočeský kraj, 2019, policie, bilance, trestný čin, Česko, Zlínský kraj, Luděk Procházka, Evropská unie, České Budějovice, okres Tábor, okres Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská policie objasnila přes šest tisíc trestných činů  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.