Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Stoleté duby někdo bez povolení pokácel, policisté hledají pachatele i případné svědky

Alej, kde duby stály, dělala přirozenou hranici mezi katastry Úsilného a Hrdějovic. Pokácením těchto stromů vznikla škoda velkého rozsahu. Vlastníkem pozemku, kde stromy stály, je společnost RB Strakonice a.s. a Pavel Smetana. Právě tito majitelé chtěli v dané lokalitě vybudovat panelové domy pro několik stovek lidí.

Čtyři pokácené stoleté duby zůstaly ležet mezi Úsilným a Hrdějovicemi po řádění zatím neznámého pachatele. „Dozvěděla jsme se to minulý týden v pátek od starosty Úsilného, který dostal informaci od kolegy ze zastupitelstva,“ řekla starostka Hrdějovic Radka Šulistová, která vše okamžitě nahlásila na policii. 

Podle ní je ale mizivá šance na dopadení pachatele. Stoleté duby totiž stojí v místě, kde nejsou žádné domy a pokud se nepřihlásí případný svědek, bude velmi těžké zjistit, kdo to udělal. 

„Vše jsme začali řešit v den, kdy nás kontaktovala paní starostka Hrdějovic. Zatím nemáme žádné další stopy, které by mohly vést k dopadení pachatele. Stromy na místě zůstaly ležet tak jak spadly. Předpokládáme, že se to stalo v noci ze čtvrtka na pátek,“ řekl tiskový mluvčí policie Jiří Matzner

Duby stály na soukromém pozemku. Obec tak nemá tolik pravomocí. Pokud by někdo chtěl tyto stromy pokácet, musel by si o to na obci zažádat. „Za nás můžeme s naprostou jistotou říci, že jsme žádné povolení nedali. Vydané nebylo ani odborem životního prostředí. Je to šlendriánství. Z lidského a morálního hlediska se jedná o odporný čin. V této době, kdy chráníme zdraví nás všech a máme nouzový stav, si pokládám otázku, komu ty stromy vadily? Šlo snad o člověka, který se doma nudil a šel si pokácet stromy? Jiné vysvětlení nemám, protože pokud to udělal někdo se zdravím rozumem, tak je to nepochopitelné,“ dodala starostka. 

Stejně rozhořčený je i starosta Úsilného, který naznačil, že duby mohly někomu vadit v případné realizaci stavby panelových domů. „Výstavba nekorespondovala s územním plánem. Předpokládalo se, že se bude jednat o bytovky, ale ne o paneláky. Kdo stromy pokácel, je tedy spíše otázkou na majitelé pozemku,“ řekl starosta Úsilného Pavel Kašpárek.

Zda se podaří viníka dopadnout zatím není jasné. Policie proto vyzývá případné svědky, kteří na místě mohli zahlédnout auto, případně nějaký pohyb okolo stromů, aby se s informacemi obraceli na linku 158.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky policie, České Budějovice, vandal, stromy, dub, strom, Hrdějovice, Úsilné, pozemek, Pavel Smetana, RB Strakonice a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoleté duby někdo bez povolení pokácel, policisté hledají pachatele i případné svědky  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.