Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přišla vám od přítele na sociální síti prosba o zaslání emailu nebo čísla? Může jít o podvodníky, varuje policie

Přišla vám v poslední době od některého z vašich přátel na Facebooku žádost o zaslání telefonního čísla nebo emailové adresy? Dejte pozor. Zdánlivě nevinná zpráva může mít fatální následky. Jedná se totiž o podvodníky, kteří vám díky zaslaným informacím mohou vykrást i bankovní účet.

„Od známé na Facebooku mi přišla zpráva, abych jí na sebe poslala telefon. Vůbec jsem nad tím nepřemýšlela a číslo odeslala. Během chvíle jsem se už na Facebook zpět nepřihlásila,“ popisuje jedna z žen, která podvodníkům na sociální síti naletěla. 

Bohužel nebyla jediná. Jihočeští policisté v posledních měsících evidují několik podobných případů. „Podvodné jednání neznámého pachatele či pachatelů spočívá v tom, že poškozeného osloví jeden z takzvaných přátel na sociální síti, který už má profil napadený neznámým pachatelem, a požádá ho o zaslání emailové adresy a telefonního čísla. Následně se mu podaří prolomit hesla k emailové schránce i bankovnictví a poškozené připraví o tisíce korun," popsala policejní mluvčí Lenka Krausová.

Policisté proto upozorňují, aby lidé na podobné zprávy vůbec nereagovali a nikomu své osobní údaje nezasílali. „Policisté se případy intenzivně zabývají. Lidé by rozhodně neměli zasílat nejen osobní údaje, ale i autorizační kódy, emailové schránky, údaje z platebních karet a telefonní čísla,“ dodává mluvčí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky krimi, policie, podvodníci, sociální sítě, sociální síť, Facebook, Lenka Koloušková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přišla vám od přítele na sociální síti prosba o zaslání emailu nebo čísla? Může jít o podvodníky, varuje policie  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.