Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Desítky ryb na Jindřichohradecku otrávil saponát z mytí auta

Jindřichohradečtí policisté už ví, co stojí za otravou ryb v potoce Řečička a blízkém rybníce v Otíně. Úhyn desítek ryb způsobil saponát z mytí auta, který se skrze dešťovou kanalizaci dostal až do potoka. Za takový přestupek hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Případ vyšetřují policisté z Jindřichova Hradce. Celková škoda bude teprve vyčíslena.

„Úhyn drobných rybek v Řečičce byl způsoben odtokem závadných látek z dešťové kanalizace, která vede podél hlavní komunikace a ústí do Řečičky pod mostem směrem na Hospříz. Účelem dešťové kanalizace v této části obce je pouze odvádění srážkových vod, jelikož tato síť ústí přímo do vodního toku, bez jakéhokoli osazeného čistícího stupně. V sobotu se do dešťové kanalizace dostala voda z mytí motorového vozidla včetně použitého saponátu. Z pohledu vodohospodáře je tato voda vodou odpadní a do dešťové kanalizace nepatří,“ vysvětlila vedoucí jindřichohradeckého odboru životního prostředí Ivana Nováková. Případem se policisté zabývají od sobotního večera.

Jihočeští kriminalisté vyšetřují od sobotního večera úhyn ryb v rybníku na potoce Řečička v Otíně. Pravděpodobně došlo ke kontaminaci vody v potoce neznámou látkou. Přivolaní hasiči odebrali vzorky vody. Policisté napočítali několik desítek...

Řečička bývala dříve často barevná. V bývalé textilce Jitka se barvila džínovina a barva občas vytekla do kanálu, většinou nedbalostí obsluhy než technickou závadou. Podzemní kanál z textilky ústí na kraji Otína a od toho místa bývaly břehy zbarvené podle právě požívané barvy, modré nebo černé. Vzhledem k tomu, že v textilce pracovali tisíce obyvatel Jindřichova Hradce, nebyl zájem továrnu nějak postihovat a výrobu zastavovat. V současné době již textilka neexistuje.

V současné době dochází ke znečištění Řečičky hlavně obyvateli Otína, při vyšší vodě se objevují v Řečičce pravidelně prkna, umělohmotné pytle, sklenice, seno, tráva, náhodně hasicí přístroj, kočárek a obdobně. V Otíně z domů vede řada kanálů do Řečičky, která je nezpůsobilá pro odběr pitné vody. Znečištění ale není tak velké, voda může ještě stále sloužit k zalévání.

Za poslední znečistění tak mohlo mytí automobilu saponátem poblíž toku. Za to si může viník vysloužit až dvacetitisícovou pokutu. „Chápeme, že vlastníci aut chtějí jezdit v čistých vozech, nicméně Jindřichův Hradec nepatří mezi města, kde by nebylo možné si umýt ať už osobní nebo nákladní auto na myčce s technickým zázemím zajišťujícím řádné dočištění odpadní vody. Úhyn ryb, přestože se jednalo o drobné rybičky, byl zbytečný a počínání ze strany majitele vozidla velmi nezodpovědné a vůči životnímu prostředí bezohledné,“ dodala Nováková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jindřichův Hradec

Štítky Otín, Jindřichohradecko, ryby, otrava, kanalizace, Jindřichův Hradec, okres Jindřichův Hradec, Ivana Nováková-Kotíková, Hospříz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vašek

Sakra,ten Babiš s tím nepřestane a nepřestane.

Úterý, 13. dubna 2021, 10:01Odpovědět

Vladimir Skrbek

Je to sice smutné ale tady https://www.denik.cz/regiony/kauza-otrava-becva-rybari-policie-trybucek-211220.html uhynulo vse v délce 4 nebo 5 km a nic se neděje.

Pondělí, 12. dubna 2021, 22:51Odpovědět

Vladimir Skrbek

Je to sice smutné ale tady

Pondělí, 12. dubna 2021, 22:50Odpovědět

Vladimir Skrbek

Je to sice smutné že uhynulo 20 ryb, je tady https://www.denik.cz/regiony/kauza-otrava-becva-rybari-policie-trybucek-211220.html

Pondělí, 12. dubna 2021, 22:48Odpovědět

Desítky ryb na Jindřichohradecku otrávil saponát z mytí auta  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.