Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Správa Národního parku Šumava zaslala trestní oznámení na bývalého ředitele

Vedení Správy NP Šumava minulý týden poslalo trestní oznámení na bývalého ředitele Jiřího Mánka. Budějcké Drbně to potvrdil mluvčí správy parku Jan Dvořák. Důvodem je Mánkův text ze srpna letošního roku, ve kterém psal o "jatkách březích laní".

„Mohu potvrdit, že jsme minulý týden zaslali trestní oznámení pro pomluvu na autora článku, který bez důkazů obviňuje vedení Správy NP Šumava. Je to nechutný a dehonestující text, který jsme nemohli nechat bez povšimnutí,“ oznámil mluvčí správy parku Jan Dvořák

Autorem článku "Mengele a doktoři smrti - jatka březích laní a jejich nenarozených koloušků v NP Šumava" je bývalý ředitel Správy NP Šumava Jiří Mánek„Informaci o trestním oznámení zatím nemám, a tak se k tomu nemohu vyjadřovat,“ sdělil dnes odpoledne Budějcké Drbně.  

Vedení Správy NP Šumava již v srpnu avizovalo, že učiní právní kroky v reakci na Mánkův článek. Ten text zveřejnil na serveru blog.idnes.cz text a popisuje v něm například situaci, kdy měl pracovník NP Šumava vystřelit na laň, která v sobě nosila plně vyvinuté mládě. Zvíře mělo být dostřeleno o pár dní později v sousední honitbě. Mánek zveřejnil i fotografie a popsal data, kdy se tyto události staly. Za činy se podle něj rozdělují finanční odměny.

Správa parku obvinění odmítá

„Už se dlouho po celé Šumavě i daleko za jejími hranicemi veřejně mluví brutálních jatkách březích laní a jejich nenarozených, plně vyvinutých mláďat. Vím o tom dlouho, ale až nyní se ke mě dostaly příšerné fotografie, ale také evidenční databáze lovu Správy NP Šumava,“ napsal Jiří Mánek. 

Pravdivost tvrzení o brutální střelbě do březích laní v NP Šumava bude prověřovat policie

Dohru na policii a možná i před soudem bude mít kauza, která se rozhořela mezi současným vedením Správy NP Šumava a jejím bývalým ředitelem Jiřím Mánkem. Jádrem sporu je článek nazvaný „Mengele a doktoři smrti - jatka březích laní a jejich...

Vedení parku jeho obvinění ihned odmítlo. „Správa NP Šumava absolutně odmítá, že by střílení březích laní bylo politikou parku a bude se proti nechutným Mánkovým pomluvám a přirovnáním postupů parku a ministra Richarda Brabce k nacistickým zločinům a zločincům bránit právní cestou,“ stojí v oficiálním stanovisku z 19. srpna letošního roku. 

„Zaměstnanci Správy NP Šumava, kteří v honitbách Správy NP Šumava loví jelení zvěř, musí postupovat vždy podle platných norem a v jarním období, o kterém se v článku Jiřího Mánka hovoří, loví v souladu s právními předpisy pouze zvěř do dvou let věku. Tímto opatřením se chrání před lovem právě březí laně,“ zmiňuje mimo jiné vyjádření. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky šumava, národní park, trestní oznámení, Národní park Šumava, Jiří Mánek, Jan Dvořák, Josef Mengele, Richard Brabec, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa Národního parku Šumava zaslala trestní oznámení na bývalého ředitele  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.