Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Hasiči museli zasahovat u několika požárů. V Netolické ulici začala hořet kuchyň

Oslavy Filipojakubské noci bývají náročné zejména pro hasiče. Ani letošní noc ze soboty na neděli nebyla výjimkou. Nejvíce zásahů měli hasiči v Českých Budějovicích, a zejména u Vávrovských rybníků. Vyjíždět museli ale i k požáru kuchyně v jednom z paneláku v krajském městě.

„Požáry, které by mohly souviset s „pálením čarodějnic“ evidujeme pouze v Českých Budějovicích, a téměř jen v lokalitě Vávrovských rybníků. Na místech požárů nebyla nalezena klasická čarodějnice, ale jen ohniště, pálení klestu a trav anebo hořící odpad v kontejnerech. Nicméně naše statistiky i tyto požáry zaznamenávají,“ popsala dnes ráno mluvčí hasičů Vendula Matějů.

K prvnímu z nich vyjížděli hasiči už kolem půl deváté večer k Hvízdalovi, kde uhasili staré listí a trávu. Na místě nikdo nebyl a nevznikla zde ani žádná škoda.

Stejná jednotka vyjížděla téměř ihned na další místo, a to k Vávrovským rybníkům, kam byli vysláni i dobrovolní hasiči z Hluboké nad Vltavou. „Vzhledem k obtížně přístupnému terénu ponechal velitel zásahu hlubocké hasiče na hlavní komunikaci. K požáru jela jen profesionální jednotka. Ta zjistila, že jde o tři malá ohniska, která lehce dohasila. Částečnou likvidaci již provedly osoby, které se na místě nacházely. I tento požár je beze škody,“ uvedla Matějů.

K dalším dvěma požárům, znovu u Vávrovských rybníků, vyjížděli hasiči kolem druhé a páté hodiny ráno. V prvním případě šlo opět o požár trávy a odpadu, v druhém případě uhasili hořící kontejner. Obě akce se obešly bez větších škod.

Požár kuchyně v Netlické ulici

Větší zásah, který už neměl nic společného s pálením čarodějnic, čekal na hasiče v Netolické ulici v Českých Budějovicích, kde začala hořet kuchyň v jednom z bytů. Na místo vyrazily tři cisterny, automobilový žebřík a rychlý zásahový automobil.

„Majitelka bytu byla se svým synem v době příjezdu hasičů již před domem. Hasiči našli ohnisko v kuchyni bytu ve druhém patře, kde pravděpodobně od vzníceného oleje hořela linka a digestoř. Požár dostali pod kontrolu po několika minutách, zcela zlikvidován byl okolo půl dvanácté noční,“ okomentovala zásah Matějů.

Vzhledem k tomu, že požár poničil i stoupačky a voda z nich protékala do bytů ve spodních patrech, museli hasiči v celém domě uzavřít přívod vody a v některých bytech odpojit elektřinu. „Všechny byty nad tím zasaženým byly silně zakouřené až do osmého nejvyššího patra. Nikdo z obyvatel bytů ale nebyl zraněn a nemusel být evakuován,“ doplnila. Škoda byla v tomto případě předběžné vypočtena na 150 tisíc korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Praha

Štítky krimi, hasiči, požár, Filipojakubská noc, oslavy, kuchyně, rybník, České Budějovice, Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Musil

Martin Vyhlídal: Ta paní je bohužel z Ukrajiny v azylu zde. Takže ta nejspíš nic nezaplatí. Doufám, že majitel bytu je pro takové případy pojištěn. Tohle se může stát každému když zmatkuje. Jak ještě byli špinavé mastné trubky od digestoře tak ten oheň šel pěkně z 2 patra v trubce nahoru, proto někde ve 4 patře praskla voda a vytopila byty pod. Škoda, že hasiči neporadí jak se v takových případech zachovat, když vyprskne olej a začne hořet.

Neděle, 1. května 2022, 13:42Odpovědět

Martin Vyhlídal

Nechal bych jí ten výjezd hasičů a škody sousedů zaplatit, lidi jsou hloupý nezodpovědný stále se za něčím honí stresujou se úplně zbytečně.

Neděle, 1. května 2022, 12:08Odpovědět

Hasiči museli zasahovat u několik požárů. V Netolické ulici začala hořet kuchyň  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.