Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rakouská policie varuje před pyrotechnikou z Česka. Na hranicích probíhaly kontroly

S blížícími se oslavami nového roku lidé čím dál více nakupují zábavní pyrotechniku. Právě proto se rakouská policie zaměřila na kontrolu dovážených petard z České republiky do Rakouska. O kontrolách informoval regionální deník Oberösterreichisches Volksblatt. Podle něj je pyrotechnika z Česka na rozdíl od té rakouské netestovaná a mnohdy silnější a výbušnější.

Kontroly zaměřené na dováženou pyrotechniku z Česka provedli policisté na hornorakousko-českých hranicích v neděli. Během dne zkontrolovaly více než 600 aut a zajistili 76 kilogramů nelegální pyrotechniky. „V průběhu kontrol bylo podáno 18 oznámení na dovoz pyrotechniky, dále 10 oznámení podle zákona o silničním provozu a čtyři podle cizineckého zákona. Policisté navíc udělili každý 18 orgánových trestů za různé přestupky,“ napsala rakouská stanice ORF.

Regionální deník Oberösterreichisches Volksblatt uvedl, že důvodem kontrol je mimo jiné také to, že pyrotechnika dovážená z Česka není na rozdíl od té rakouské testovaná. Petardy z Česka jsou podle deníku silnější, s čímž lidé nepočítají. „Co lidé nedostanou u nás, to si koupí v zahraničí,“ řekl policejní expert na výbušniny Markus Kreilmeier v rozhovoru pro Volksblatt.

Podle informací zveřejněných na webu české policie podléhá pyrotechnika prodávaná v České republice přísné regulaci. Výrobek musí být například označen klasifikační třídou, která odpovídá stupni jeho nebezpečnosti, a nesmí na něm chybět datum použitelnosti. „Kupujte pouze pyrotechnické výrobky, které prošly řádným testováním bezpečnosti, splňují stanovené technické požadavky a jsou vybaveny návodem k použití v češtině. Nákup provádějte pouze ve specializovaných obchodech, nikdy ne na tržištích, kde hrozí navlhnutí prodávaných výrobků. Zábavní pyrotechnika je vyráběna z papíru, který vlivem vlhkosti ztrácí svoji pevnost a při odpalu může dojít k roztržení a výmetu hořících částí do nepředvídatelných směrů," varuje na webu policejní mluvčí Irena Pilařová.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky krimi, policie, pyrotechnika, rakousko, česká republika, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakouská policie varuje před pyrotechnikou z Česka. Na hranicích probíhaly kontroly  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.