Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za vraždu bratrance si muž odpyká 13 let, družku oběti soud zprostil viny

Ján Sedlák si odpyká 13 let za vraždu svého bratrance, kterého ukryl v sudu pod podlahou sklepa v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Trest mu dnes potvrdil pražský vrchní soud. Zároveň kvůli nedostatku důkazů osvobodil družku oběti, která měla podle původního rozsudku strávit deset let za mřížemi za pomoc k vraždě. Trestný čin se stal v roce 2012, policie mrtvolu objevila díky tipu z drogového podsvětí až předloni. Osvobozená žena měla se zavražděným tři děti, další dítě má nyní se Sedlákem.

Družka oběti dala muži v den vraždy, pravděpodobně 21. srpna 2012, do jídla tabletky ditiadenu, který ho uspal. Do domu poté přišel její milenec Sedlák, muže usmrtil přineseným kuchyňským nožem jedinou ranou do srdce a poté ho odnesl do sklepa, kde ho zakopal. S ženou i dětmi později společně odjeli na Slovensko.

„Jestli si paní obžalovaná myslí, že bychom věřili těm jejím bulíkům, které nám tady věší na nos, tak to tedy rozhodně ne. Prostě nemáme důkaz, který by vinu obžalované prokazoval jednoznačně," vysvětlil předseda odvolacího senátu Martin Hodoušek, proč ženu zprostil viny.

Pětatřicetiletý Sedlák se k vraždě přiznal, popírá ale, že by ji předem plánoval. „Velmi toho lituju. Kdyby se dal vrátit čas, řešil bych to úplně jinak," řekl soudu. Rovněž odmítl, že by svého bratrance zavraždil po předchozí domluvě se svou milenkou. Trvá na tom, že žena o ničem nevěděla. „Miloval jsem ji a miluji ji doteď. Poškozený se o ni absolutně nestaral," řekl.

Pachatele deset let staré vraždy poslal soud na 13 a 10 let vězení

Třináctiletý trest uložil krajský soud v Českých Budějovicích Jánu Sedlákovi za vraždu svého bratrance Daniela Bodnára. Spoluobžalovanou Kristýnu Sedlákovou poslal soud do vězení na deset let. Sedlák měl zavražděného bodnout a tělo pak v sudu...

S bratrancem měl kvůli ženě dlouhodobý konflikt, jejich rvačku musela v minulosti řešit policie. V daný den byl podle vlastních slov pod vlivem alkoholu z předchozí oslavy a do domu své milenky se vypravil poté, co si mu ráno přišla postěžovat, že nemá peníze na pleny pro děti. Tvrdí, že chtěl bratranci promluvit do duše a nůž si vzal jen na případnou obranu, ale když ho uviděl, zmocnil se ho vztek. „Prostě jsem ho zničehonic bodl," řekl.

„Bylo mi 18, měla jsem tři malé děti, neměla jsem peníze, neměla jsem nic. Pan Sedlák mě přesvědčil, že mi pomůže. Prostě jsem byla hloupá, těžko to vysvětlit," odpověděla dnes družka zavražděného na dotaz soudu, proč nekontaktovala policii. Sedlák jí údajně řekl, že "se o to postaral". Žena uvedla, že až pár dní poté pochopila, že je druh po smrti. To, že dala partnerovi ditiaden do přesnídávky, podle ní s vraždou vůbec nesouviselo - chtěla ho zklidnit, protože na ni byl agresivní poté, co si mu řekla o peníze na domácnost. Doplnila, že v době vraždy byla s dětmi mimo domov.

Soužití s původním partnerem popsala žena jako velmi problematické. „Žila jsem s ním tři roky. Nikdy nepracoval, nikdy finančně nezabezpečil mě ani děti," řekla s tím, že bez Sedlákových peněz by často dětem nemohla ani uvařit. Druh jí údajně navrhoval, že by si mohla vydělávat jako prostitutka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Elmira Talířová

Štítky soud, vražda, České Velenice, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu bratrance si muž odpyká 13 let, družku oběti soud zprostil viny  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.