Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči dále likvidují požár lesa na Písecku. Škoda je předběžně určena na deset milionů korun

Téměř celý víkend zasahovali jihočeští hasiči u požáru lesa v Jetěticích na Písecku. U největšího požáru za poslední měsíce zasahovalo přes dvacet jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Zásah komplikoval nejen obtížný terén, ale také vysoké teploty, které o víkendu panovaly. V neděli večer hasiči snížili stupeň požárního poplachu a zredukovali počet jednotek, které na místě zasahují.

„Optimistický výhled má likvidace požáru lesa v Jetěticích. Podle posledního průzkumu a monitoringu všech čtyř bojových úseků budeme snižovat stupeň požárního poplachu ze zvláštního (nejvyššího) na třetí,“ uvedla na webu tisková mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Jihočeští hasiči pokračují v hašení požáru u Jetětic na Písecku, kolem půl 11 vyhlásili jeho lokalizaci. Podařilo se zastavit jeho šíření a nyní hasiči dohašují jen ložiska. Úplná likvidace potrvá několik dní. Zasažena byla plocha o rozloze...

Ke včerejší šesté hodině večer také na místě ukončily zásah některé dobrovolné jednotky, profesionální hasiči, včetně pomoci z Plzeňského a Středočeského kraje, zůstávají zatím na místě. „Dále není již potřeba dalších shozů, všechny tři vrtulníky se již vrátily na své základny. Budeme také redukovat počet čerpacích stanovišť,“ dodala mluvčí.

Během noci pokračovaly likvidační práce. Hasiči procházeli jednotlivé úseky a dohašovali nalezená ohniska. Na místě zůstává také tankovací kontejner. Během pondělního rána bude rozhodnuto, jestli se bude znovu snižovat stav zasahujících jednotek. Způsobená škoda je prozatím odhadnuta na deset milionů korun, uchránění hodnota je deset milionů korun. „Ale předběžně. Vyšetřování je na začátku," řekla Matějů.


Video: oddělení dokumentaristiky GŘ HZS ČR - Jiří Studnička

Největší požár za poslední měsíce

Hořet začalo u Jetětic na Písecku v sobotu večer. Původně přitom mělo jít o hořící trávu a pole. „Postupně hasiči průzkumem zjistili, že hoří les, a to v kombinaci paseky a les se stromy různého vzrůstu, stáří a stavu. Požár se suchým porostem, a také větrem, rychle šířil,“ informovala v sobotu večer mluvčí. Zasažená plocha se postupně rozšířila na čtyřicet hektarů.

Na místě zasahovalo téměř 200 hasičů. O pomoc požádal Jihočeský kraj také kolegy z Plzeňského a Středočeského kraje. Ze vzduchu pomáhaly hasit tři vrtulníky, dva policejní a jeden letecké hasičské služby. Zásah komplikoval nejen obtížný terén, ale také vysoké teploty, které celý víkend panovaly. Ty byly náročné i pro zasahující hasiče. Pět z nich se při zásahu zranilo, šlo o nadýchání zplodin nebo nevolnosti z vyčerpání a přehřátí. Nikdo z nich ale nemusel do nemocnice. 

Od pátku zasahovali kromě Písecka hasiči u třiceti požárů. Jen čtyři z toho se netýkaly obilí, trávy, kombajnů nebo stohů. Řešili také dohašení menších ohniští v Kaplici nebo Hradišti. Hasiči to uvedli na Facebooku. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto Michal Fanta, HZS Královehradeckého kraje

Štítky krimi, hasiči, požár, Písecko, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči dále likvidují požár lesa na Písecku. Škoda je předběžně určena na deset milionů korun  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.