Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sbírka ilustrací je originál, tvrdí autoři. Krumlov dále zvažuje trestní oznámení

Sbírka dětských ilustrací za milion eur, kterou koupilo minulé vedení Českého Krumlova, je pravá, tvrdí skupina, která za projektem stojí. Reaguje tak na prohlášení radnice, která na posledním zasedání zastupitelstva řešila, že byla během nákupu uvedena v omyl, a že by mohlo jít o podvod. Kvůli tomu zvažuje podání trestního oznámení. Sbírka je vystavena v klášterním areálu.

„Při projednávání tohoto bodu, ke kterému jsme nebyli přizváni, ani jsme nebyli jinak informováni o jeho projednávání, byly veřejnosti sděleny zavádějící informace, vážná obvinění, a dokonce vysloveno podezření z podvodu. Proto považujeme za nutné vydat k této situaci naše společné tiskové prohlášení,“ uvedl za skupinu, která se na sbírce podílela, Jan Vozábal.

Krumlov zvažuje trestní oznámení kvůli sbírce ilustrací. Má podezření z podvodu

Český Krumlov zvažuje, že podá trestní oznámení kvůli sbírce dětských ilustrací, kterou koupilo město za předchozího vedení radnice. Nynější radní dnes na zastupitelstvu řekli, že mají podezření, že šlo o podvod. Město za sbírku zaplatilo milion...

Podle něj kupní smlouva, kterou skupina s městem uzavřela, obsahuje prohlášení a garanci prodávajícího, že se jedná o sbírku originálních uměleckých děl, která nevykazují žádné právní ani faktické chyby. „Nejdůležitějším dokladem autenticity pak je samotné publikování těchto ilustrací, a to jak v dětských knížkách, tak katalozích výstav ilustrací, které jsou uloženy v Klášteře Český Krumlov,“ stojí v tiskové zprávě.

Cílem bylo zvýšení návštěvnosti, to se ale nepovedlo

Sbírku dětských ilustrací koupil Český Krumlov za jeden milion eur od Otakara Božejovského za předchozího vedení radnice. Tvoří ji téměř 600 děl od 30 autorů ze 13 zemí. Město ji vystavilo v klášterním areálu v galerii 3+. Cílem bylo zvýšit návštěvnost, to se ale podle současného vedení radnice nepovedlo.

S tím částečně souhlasila i zmiňovaná skupina. Bývalý míststarosta Krumlova Ivo Janoušek ale uvedl, že jde od ukvapený soud. Podle něj nelze hodnotit projekt po jednom roce fungování. Zástupci skupiny navíc dodali, že zastupitelstvo svým vyjádřením poškodilo celý projekt galerie, sbírku i dosavadní práci spolku.

„Každý start nové instituce, a obzvláště v tak složité době, je náročný, výše uvedená vyjádření a přístup vedení města jej však činí ještě složitějším. Sbírku Otakara Božejovského považujeme i nadále za ideální programovou náplň pro rekonstruovaný areál Klášterů Český Krumlov. Město Český Krumlov udělalo při nákupu sbírky Otakara Božejovského dobrý krok, jehož výhody se ukáží v dalších letech,“ uvedl Vozábal.

Zastupitelstvo Krumlova se bude věcí znovu zabývat příští čtvrtek. Podle místostarosty Dalibora Uhlíře (ČK rozumem a srdcem-Nezávislí) bude starosta Alexandr Nogrády (ANO) pravděpodobně pověřen podáním trestního oznámení.

„Myslíme si, že je to natolik závažné, že to nelze přejít. Bylo slibováno, že se zvýší návštěvnosti klášterů, v návaznosti na to se měla snížit dotace z města, bylo slibováno získání dotačních prostředků na nákup. Z toho se ale nenaplnilo vůbec nic. V tom je spatřované uvedení v omyl, o kterém starosta mluvil. Kdyby měli zastupitelé tyto informace, nebyl by důvod sbírku kupovat. Máme opravovat bazény, komunikace a chodníky a nekupovat sbírku, která nikoho v Českém Krumlově nezajímá,“ řekl Uhlíř redakci.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto 3plusgalerie

Štítky Český Krumlov, sbírka dětských ilustrací, spor, trestní oznámení, krimi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Typický české podvodnické zkurvy-svinstvo!!!!!!!!!A kdo konkrétně v minulém volebním období vládl Českému krumlovu?!Piráti zfetovaní?!Ó Dé eSS?!To by mě zajímalo!!!!!!

Sobota, 16. září 2023, 01:34Odpovědět

Sbírka ilustrací je originál, tvrdí autoři. Krumlov dále zvažuje trestní oznámení  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.