Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Požár pečovatelského domu ve Větřní vznikl nejspíš od svíčky na adventním věnci

Požár domu s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku vznikl kvůli svíčce na adventním věnci. Měl ji v bytě zapálenou muž, který skončil s popáleninami ve vážném stavu v pražském traumacentru. Šest klientů domu, kteří noc na sobotu strávili v bývalém hotelu Golf, převezli dopoledne zaměstnanci města do domova důchodců v Horní Plané. Další tři jsou u svých rodin. V krumlovské nemocnici zůstává jedna žena, druhou ženu dnes lékaři propustili.

„Z těch dvou dam, které byly v českokrumlovské nemocnici, je jedna propuštěná. I druhou chtěli propustit, ale rodina neakceptovala, že si ji vezme domů, tak jsme se domluvili, že ji nechají na lůžkovém oddělení do 2. ledna, abychom jí pak mohli zajistit ubytování. Dnes by to bylo (s ubytováním) trošičku problematické," řekl místostarosta Větřní Jaroslav Vojtíšek (Nezávislí). Prostor před domem je vyklizený, objekt je zabezpečený, příbuzní si odnesli domů věci i potraviny z bytů, dodal.

Noc na dnešek strávilo šest klientů v hotelu Golf. Jihočeský kraj nabídl městu, že je ubytuje v domovech důchodců v Horní Plané a Kaplici. „My jsme pro našich šest klientů využili nabídku v Horní Plané. Budou tam na dobu nezbytně nutnou, což je asi 14 dní, než byty v domě připravíme zase k základnímu bydlení," řekl dnes na místě starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD). Mezi šesti klienty je jeden vozíčkář.

Popálený člověk, jemuž je přes 80 let a kterého záchranáři převezli do pražské vinohradské nemocnice, je podle starosty v kritickém stavu. Předběžnou příčinou požáru je oheň ze svíčky na adventním věnci, kterou měl tento popálený člověk v bytě zapálenou, řekl Krák. Požár vznikl v bytě, který je v prvním patře domu, rozšířil se po celém patře.

Jihočeští hasiči, policisté a zdravotníci zasahovali od půl šesté večer ve Větřní na Českokrumlovsku, kde začal hořet dům s pečovatelskou službou. Více jak deset osob muselo být evakuováno, záchranáři ošetřili devět lidí. Požár se po šesté hodině...

Při požáru ošetřili záchranáři devět lidí. Zranili se tři lidé, z nich je jeden člověk popálený. Dva se nadýchali zplodin, ti byli na interně krumlovské nemocnice. Škoda na domu je asi tři miliony korun, hasiči uchránili majetek v hodnotě deseti milionů, řekl Krák. Hasiči a policisté vyvedli z domu 12 lidí.

Šest klientů spalo v noci na dnešek v bývalém hotelu Golf, jenž patří městu a funguje i jako bydlení pro rodiny ukrajinských uprchlíků. Další klienti, kteří byli na vánoční svátky pryč, by dočasně mohli být v kaplickém domově pro seniory, jak řekl Krák.

Třípatrový dům, který město před deseti lety opravilo, je teď neobyvatelný. V domě je 19 bytů, každý pro jednoho klienta, a další byty pro zdravotní sestry. Město se už spojilo s pojišťovnou, dům prohlédli energetici, město ho začne opravovat 2. ledna. „Klienti potřebovali pomoc po psychické stránce. Jsou v pořádku, zajistili jsme jim potraviny a léky," řekla dnes vedoucí městského odboru vnitřních věcí a sociálních služeb Kateřina Šustrová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky požár, sociální, zranění, senioři, Českokrumlovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár pečovatelského domu ve Větřní vznikl nejspíš od svíčky na adventním věnci  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.