Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Větřní hořel dům s pečovatelskou službou. Záchranáři ošetřili devět lidí

, aktualizováno 29. prosince 2023, 22:15

Jihočeští hasiči, policisté a zdravotníci zasahovali od půl šesté večer ve Větřní na Českokrumlovsku, kde začal hořet dům s pečovatelskou službou. Více jak deset osob muselo být evakuováno, záchranáři ošetřili devět lidí. Požár se po šesté hodině podařilo lokalizovat. Příčina vzniku je v šetření.

Dům s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku začal hořet v půl šesté večer. Požár vypukl v bytě v prvním patře, oheň se pak rozšířil po celém patře. Na místo bylo povoláno sedm cisteren a automobilová plošina. Hasiči vyhlásili druhý stupeň požárního poplachu. „Ze silně zakouřeného domu evakuováno 12 osob, 4 osoby zraněné,“ napsali na sociální síti X hasiči.

Záchranáři pak upřesnili, že museli ošetřit devět osob. „Jedním z nich byl muž, který utrpěl popáleniny horní části těla a intoxikaci zplodinami hoření. Bylo nutné jej uvést do umělého spánku, zajistit mu dýchací cesty a napojit na umělou plicní ventilaci. Ve vážném stavu byl letecky transportován na Kliniku popáleninové medicíny Nemocnice na Vinohradech,“ uvedla mluvčí záchranářů Zuzana Fajtlová.

Dvě osoby se nadýchaly zplodinami a po ošetrení byly ve stabilním stavu převezeny do českokrumlovské nemocnice „Jedna osoba byla převezena tamtéž z důvodu stávajícího respiračního onemocnění. Zdravotní stav zbylých pěti osob umožňoval po ošetření ponechání na místě," dodala Fajtlová.

Po šesté hodině večer hasiči uvedli, že mají požár pod kontrolou. „Zásah veden v dýchací technice, nyní budeme dohašovat a odvětrávat. Na místě zástupce města, který řeší náhradní ubytování," dodali hasiči.

Náhradní ubytování v bývalém hotelu Golf potřebovalo šest lidí. „Budou tam pod dohledem našich pečovatelek," řekl starosta Větřní Antonín Krák (ČSSD). Ve městě jsou dva domy s pečovatelskou službou. Starosta původně plánoval, že do druhého domu, který je poblíž bazénu a není poškozený, ubytuje město člověka s tělesným postižením, který je na invalidním vozíku. Nakonec i ten bude v hotelu Golf. O ostatní klienty domu se postarali jejich rodinní příslušníci, kteří si je vzali domů.

Celý třípatrový dům, který město rekonstruovalo, je teď po požáru neobyvatelný, dodal starosta. Příčinu vzniku požáru budou spolu s hasiči řešit také policisté, napsal policejní mluvčí Milan Bajcura. Škoda po požáru je asi tři miliony korun. Hodnota uchráněného majetku je podle starosty zhruba deset milionů korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky krimi, požár, oheň, hasiči, policie

Ve Větřní hořel dům s pečovatelskou službou. Záchranáři ošetřili devět lidí  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.