Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud znovu projednával tragédii v Alpách. Ferratu zvládne i začátečník, vypověděla svědkyně

Před českobudějovickým okresním soudem dnes pokračovalo jednání v případu tragických úmrtí dvou žen v rakouských Alpách. Obvinění z usmrcení z nedbalosti čelí Dalibor Urban a Jan Linhart, kteří podle policie výpravy do hor nelegálně vedli. U soudu dnes vypovídala bývalá přítelkyně Urbana, která u celé události byla. Řekla, že trasu by měli zvládnout i začátečníci.

Tragická událost se stala v srpnu 2020 na ferratě Drachenwan v rakouských Alpách. Při sestupu se jedna z účastnic zřítila a zahynula. Před soudem dnes vypovídala Kateřina Gergelová, která je bývalou partnerkou obžalovaného Dalibora Urbana, a která se osudné výpravy také účastnila.

„Tu ferratu běžně lezou děti. Je dlouhá, v horším počasí to může být náročnější, ale těch těžkých úseků tam moc není. Za mě by to měl zvládnout i začátečník,“ řekla Gergelová na dotaz soudu.

Uvedla také, že dívka, která při sestupu zemřela, byla začátečník. „Před nástupem jsme to řešili, že jestli je někdo začátečník, tak je doporučeno, aby šel s panem Urbanem. Ona chtěla jít se svými kamarádkami. Nevím, jestli byla na ferratě poprvé, ale byla určitě začátečník,“ řekla.

Zároveň dodala, že celé skupině Urban na začátku nabídl, že pokud bude mít někdo na prvním úseku problémy, může se vrátit. „Nikdo toho ale nevyužil,“ řekla. První těžký úsek měla dívka absolvovat právě s Gergelovou. „Přišlo mi, že byla pomalejší a že bude potřebovat pomoc, řekla jsem proto, aby šla dál s Daliborem,“ dodala svědkyně.

Po výstupu byla dívka podle Gergelové unavená, neměla ale pocit, že by nezvládla sestup dolů. Někteří jiní svědci dříve ale uvedli, že byla vyčerpaná a několikahodinová trasa byla nad její síly.

Svědek tragédie v Alpách řekl, že trasa nebyla vhodná pro začátečníky

Jako trasu nevhodnou pro začátečníky hodnotil s odstupem času dnes před českobudějovickým soudem výstup v rakouských Alpách jeden z účastníků akce, při níž zahynula žena. Zřítila se při výpravě na zajištěnou cestu, takzvanou ferratu Drachenwan v...

Přímo pád pak Gergelová neviděla. Šla v první části skupiny. „Dva nebo tři lidi za námi někdo zakřičel na Dalibora. Někdo tam křičel, že R. spadla. Dalibor se rozběhl tím směrem a já volala horskou službu. Potom jsem šla za ním, on už jí poskytoval první pomoc,“ popsala tragické události.

Na závěr pak řekla, že je těžké posoudit, zda lidé podobný výlet zvládnou. „Do těch lidí člověk nevidí, když na ten výlet přijdou. R. noc předtím ponocovala, přišla po půlnoci. Ráno jela z Prachatic, měla menstruaci. A asi všichni víme, že člověk v tomto období může být vyčerpaný. Všechno se to sešlo. Je těžké vidět do těch lidí a posoudit schopnost člověka něco zvládnout. Kdybychom to všichni mohli vrátit, tak to uděláme, ale to už nejde,“ uzavřela svou výpověď před soudem.

Druhý obžalovaný Jan Linhart, který vedl místo Urbana tragickou výpravu na ferratu Wildfrauensteig v červenci 2019, dnes u soudu nebyl. Při výstupu tehdy zemřela čtyřiadvacetiletá účastnice, která uklouzla a zřítila se ze skály z výšky 150 metrů. Linhart podle policie skupinu vedl i přesto, že neměl žádnou licenci. Urbanovi hrozí šest let vězení, Linhartovi pak poloviční trest.

Soud bude pokračovat dalšími výslechy svědků v květnu.

Ohodnoť článek

Foto Elmira Talířová

Štítky krimi, soud, ferrata, úmrtí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud znovu projednával tragédii v Alpách. Ferratu zvládne i začátečník, vypověděla svědkyně  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.